Op til jul har vi i Lungeforeningen valgt at strø lidt julehygge ud over dig, der besøger vores hjemmeside og følger os på Facebook.
Vi har fx spurgt et par af Lungeforeningens medlemmer, om de ville dele nogle af deres bedste juleopskrifter.
Følg os på Facebook eller besøg os her på lunge.dk og få en ny opskrift hver onsdag indtil jul.
Du kan også få gode råd til en bedre hverdag med din lungesygdom
Støt Lungeforeningen til jul
I denne søde juletid giver vi dig mulighed for at donere et beskedent beløb til Lungeforeningens arbejde: SMS jul25 til 1245
Det koster 25 kr + alm sms-takst
Rigtig glædelig jul!
Min bedste juleopskrift
Her har vi samlet et par af de bedste juleopskrifter fra Lungeforeningens medlemmer.
Onsdag 29. november: Jimmis stegte sild
Ingen julefrokost uden sild. Arbejdstid: 30 min. Stege-/kogetid: 20 min. Trækketid: mindst 1 døgn.
4 tsk finthakket dild
Ca. 3 spsk mel
Olie/smør til stegning
125 g sukker
1 løg
4 laurbærblade
8 hele peberkorn
Rødløg
Kapers
• På indersiderne af sildefileter lækker man dild.
• Fold sildene sammen og pres dem, så de ikke åbner sig.
• Vend dem i mel og steg dem sprøde i olie/smør i to-tre minutter på hver side, til de er færdige. Lad dem køle af.
• Læg dem i lagen og stil dem koldt i mindst 1 døgn.
• Servér de stegte sild, med dild, rødløg og kapers.
3 pk gær
4 ½ dl skummetmælk
1500 gr. mel
300 gr. blødt smør
9 æg
9 spk sukker
3 tsk kardemomme
1,5 kg svinefedt
Sådan gør du
1. Opløs gæren i mælken
2. Det hele æltes godt sammen og deles i tre
3. Dejen rulles ud til ½ cm tykkelse og skæres i firkanter (5*10 cm)
4. Vrides som alm. klejner
5. Svinefedtet smeltes, og klejnerne koger, til de er gyldenbrune
Hjemme hos Jimmi er der ingen juleaften uden ris´a la mande.
Ingredienser
130 g grødris
1 l sødmælk
1 vaniljestang
75 g sukker
1 knivspids salt
Desuden
75-100 g smuttede mandler
4 dl piskefløde
1 stor tykbundet gryde med låg
Fremgangsmåde risengrød:
- Kog grødris og vand kort op i en gryde ved middelvarme.
- Halver vaniljestangen på langs og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas vaniljekornene med lidt af sukkeret, så kornene skilles ad. Lad vaniljestængerne koge med
- Tilsæt mælken og rør godt, til det igen er i kog. Skru ned til lav varme og kog grøden forsigtigt videre i 20-25 minutter under låg. Rør i grøden indimellem og tilsæt saltet. Sluk for varmen, men lad gryden stå ved eftervarmen og trække til grøden tykner. Afkøl grøden helt.
Fremgangsmøde ris´a la mande:
- Hæld kogende vand over mandlerne og smut dem, hak dem groft (husk at gemme en hel mandel til mandelgave og lidt af de hakkede til at drysse over til sidst).
- Vigtigt: Kom risengrød op i et fad med sukker og drys også med sukker oven på grøden, så der kommer en sukkerlage. Når grøden er kold, røres den op og tilsættes mandler.
- Pisk fløden til en lind skum og vend det sammen med risengrød-blandingen. Stil den færdige risalamande i køleskab indtil servering.
Print opskriften på Jimmis ris´a la mande her
Rigtig god fornøjelse med opskrifterne!
Se flere opskrifter