×
×

Luft til en bedre jul


Luft til en bedre jul

Op til jul har vi i Lungeforeningen valgt at strø lidt julehygge ud over dig, der besøger vores hjemmeside og følger os på Facebook.

Vi har fx spurgt et par af Lungeforeningens medlemmer, om de ville dele nogle af deres bedste juleopskrifter.

Følg os på Facebook eller besøg os her på lunge.dk og få en ny opskrift hver onsdag indtil jul.

Du kan også få gode råd til en bedre hverdag med din lungesygdom

 

Støt Lungeforeningen til jul

I denne søde juletid giver vi dig mulighed for at donere et beskedent beløb til Lungeforeningens arbejde: SMS jul25 til 1245

Det koster 25 kr + alm sms-takst

Rigtig glædelig jul!

 

Min bedste juleopskrift

Her har vi samlet et par af de bedste juleopskrifter fra Lungeforeningens medlemmer. 

 

Onsdag 29. november: Jimmis stegte sild

Ingen julefrokost uden sild. Arbejdstid: 30 min. Stege-/kogetid: 20 min. Trækketid: mindst 1 døgn.

 
Ingredienser
4 ferske dobbelte sildefileter
4 tsk finthakket dild
Ca. 3 spsk mel
Olie/smør til stegning
 
Lage
2 1/2 dl lagereddike
125 g sukker
1 løg 
4 laurbærblade
8 hele peberkorn
 
Tilbehør
Lidt frisk dild 
Rødløg 
Kapers
 
Fremgangsmåde
• Kog lagen igennem og køl den af. 
• På indersiderne af sildefileter lækker man dild. 
• Fold sildene sammen og pres dem, så de ikke åbner sig. 
• Vend dem i mel og steg dem sprøde i olie/smør i to-tre minutter på hver side, til de er færdige. Lad dem køle af. 
• Læg dem i lagen og stil dem koldt i mindst 1 døgn. 
• Servér de stegte sild, med dild, rødløg og kapers.
 
 
 
Onsdag 6. december: Inge Simonsens brunkager
 
Denne opskrift på brunkager er en af Inges julefavoritter. De er overkommelige at tilberede og smager fantastisk.
 
Ingredienser
150 gr. sukat
2 tsk. nellike
2 tsk. kanel
2 tsk. stødt ingefær
450 gr. sirup
550 gr. melis
850 gr. smør
250 gr. mandler (hakkede)
25 gr. Potaske
12 gr. hjortetaksalt
1500 gr. hvedemel
 
 
Sådan gør du
1. smelt smør, sukker og sirup i en gryde ved svag varme og afkøl herefter
2. opløs potasken i lidt væske, og bland resten af ingredienserne sammen og rør i dejen, til den er glat og afkøl.
3. Del dejmassen i otte lige store stykker, som du ruller til pølser
4. Afkøl ”pølserne” i køleskabet indpakket i plastfilm – gerne til næste dag. Er du i god tid, kan du fryse dejpølserne og tage dem op 30 min. Inden, du skal bruge dem. 
5. Skær dejpølserne ud i 3-4 mm tykke kager
6. Tænd ovnen til 200 grader
7. Bag brunkagerne på bagepapir i ca. 8 minutter.
 
 
 
Onsdag 13. december: Inge norske klejner (ca. 80 stk.)
 
En gammel opskrift som Inge Simonsen fik, da hun var helt ung, og nu er den hendes kendetegn ved julen. Den kan varmt anbefales.
 
Ingredienser
3 pk gær
4 ½ dl skummetmælk
1500 gr. mel
300 gr. blødt smør
9 æg
9 spk sukker
3 tsk kardemomme
1,5 kg svinefedt

Sådan gør du
1. Opløs gæren i mælken
2. Det hele æltes godt sammen og deles i tre
3. Dejen rulles ud til ½ cm tykkelse og skæres i firkanter (5*10 cm)
4. Vrides som alm. klejner
5. Svinefedtet smeltes, og klejnerne koger, til de er gyldenbrune
 
 
 
Onsdag 20. december: Jimmis ris´a la mande


Hjemme hos Jimmi er der ingen juleaften uden ris´a la mande.
 

Ingredienser
130 g grødris
1 l sødmælk
1 vaniljestang
75 g sukker
1 knivspids salt

Desuden
75-100 g smuttede mandler
4 dl piskefløde
1 stor tykbundet gryde med låg
 

Fremgangsmåde risengrød:

  1. Kog grødris og vand kort op i en gryde ved middelvarme.
  2. Halver vaniljestangen på langs og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas vaniljekornene med lidt af sukkeret, så kornene skilles ad. Lad vaniljestængerne koge med
  3. Tilsæt mælken og rør godt, til det igen er i kog. Skru ned til lav varme og kog grøden forsigtigt videre i 20-25 minutter under låg. Rør i grøden indimellem og tilsæt saltet. Sluk for varmen, men lad gryden stå ved eftervarmen og trække til grøden tykner. Afkøl grøden helt.
     

Fremgangsmøde ris´a la mande:

  1. Hæld kogende vand over mandlerne og smut dem, hak dem groft (husk at gemme en hel mandel til mandelgave og lidt af de hakkede til at drysse over til sidst).
  2. Vigtigt: Kom risengrød op i et fad med sukker og drys også med sukker oven på grøden, så der kommer en sukkerlage. Når grøden er kold, røres den op og tilsættes mandler.
  3. Pisk fløden til en lind skum og vend det sammen med risengrød-blandingen. Stil den færdige risalamande i køleskab indtil servering.

Print opskriften på Jimmis ris´a la mande her

 

Rigtig god fornøjelse med opskrifterne!
Se flere opskrifter