×
×

Normalvægtig? Sådan holder du vægten


Normalvægtig? Sådan holder du vægten

Når du har en lungesygdom skal du være opmærksom på din vægt og dine BMI (Body Max Index) tal.

Viser BMI-tabellen, at du har en normal BMI på 21-30 eller BMI på 25-30, hvis du er svækket, og bliver du ofte syg, skal du holde vægten ved at følge de 10 kostråd fra Fødevarestyrelsen:

  1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
  2. Spis frugt og mange grøntsager
  3. Spis mere fisk
  4. Vælg fuldkorn
  5. Vælg magert kød og kødpålæg
  6. Vælg magre mejeriprodukter
  7. Spis mindre mættet fedt
  8. Spis mad med mindre salt
  9. Spis mindre sukker
  10. Drik vand


Du kan med fordel fordele dine måltider ud på hele dagen, så du spiser 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider.

Du vil på denne måde føle dig mæt og godt tilpas hele dagen, og du vil på den måde have lettere ved at holde vægten.

 

De vigtige proteiner - uanset BMI

Proteiner får vi gennem vores mad. Protein findes hovedsageligt i følgende madvarer:

  • Kød, fisk, fjerkræ
  • Æg
  • Mælk, mælkeprodukter, ost
  • Tørrede bønner, linser m.m.
  • Nødder og mandler

Protein er byggestene i vores krop, og bruges bl.a. til at opbygge vores muskler, både dem vi fysisk kan se, men også dem som hjælper vores organer til at fungerer.

Fx bruger vi muskler i mellemgulvet, når vi trækker luft ned i lungerne. Også vores hjerte, hjerne, knogler, hud, hår og negle er opbygget af protein.  Når man har en lungesygdom, som fx KOL, har kroppen brug for ekstra meget protein svarende til 1,5 g protein pr. kilo kropsvægt.

 

Eksempel på protein behov:

Kirsten Andersen vejer 76 kg. Hun har derfor behov for:
1,5 g protein x 76 kg = 114 g protein dagligt

 

Binyrebarkhormon-behandling (fx prednisolon) øger proteinbehovet

Du skal være opmærksom på, at binyrebarkhormon-behandling (fx prednisolon) øger proteinbehovet, så vær ekstra opmærksom på dit proteinindtag.

Vej dig gerne fast én gang om ugen. Hvis du taber dig utilsigtet eller tager på i vægt, er det vigtigt, at du kontakter din læge.
 

Sundhedsfaglig redaktør: 
Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist og Mette Louise Sennenvald Darholt, klinisk diætist