Opskrifter på kolde retter | Lungeforeningen
×
×

Opskrifter på kolde retter


Printer-friendly version

Lækre kolde retter til dig med en lungesygdom.

Som lungesyg er det vigtigt at spise rigtigt.

Ved at spise flere små måltider i løbet af dagen, og gerne med ekstra indhold af protein, kan maden styrke dit helbred og forebygge forværringer.

Derfor har vi samlet en række opskrifter til dig, som giver dig inspiration til lækker og varieret mad, som er god for dig med en lungesygdom.

 

1. MELONSALAT MED FETAOST OG GRÆSKARKERNER

Frisk og lækker salat, hvor græskarkerner, fetaost og olie er vigtige ingredienser, hvis retten skal være energirig. Salaten smager saftigt og sødt og samtidig krydret på grund af den ristede smag af kerner og den salte smag af fetaost. 

 

Sådan gør du

1) Græskarkernerne ristes let på en pande i olie og sættes til afkøling.
2) Vandmelonen skæres ud i mindre tern og lægges på et fad.
3) Fetaosten sættes til afdrypning.
4) Olivenolie, balsamico og honning røres sammen.
5) Dressingen hældes over melonen.
6) Til sidst tilsættes fetaost og ristede græskarkerner

 

Ingredienser 2 portioner

- ½ dl græskarkerner
- 1 spsk. olie
- 150 g vandmelon, uden kerner
- 50 g fetaost i tern
- 2 spsk. olie, for eksempel olivenolie
- 1 spsk. balsamico
- 2 tsk. flydende honning

 

Tips til opskriften

Der kan vælges frisk mozzarellaost i stedet for fetaost.
Balsamicodressingen kan erstattes af en pesto rørt op med ekstra olie, så den får en tyndere konsistens.

 

Næringsberegning pr. portion
Energi 1.720 kJ / 410 kcal
Protein 9 g

 

 

2. WRAPS MED LUFTTØRRET SKINKE OG FRISK MOZZARELLA

En let og kold frokostret, som er overkommelig at spise, selv når appetitten ikke er stor.

 

Sådan gør du

1) Ingredienserne findes frem.

2) Mozzarellaosten skæres i tynde skiver.

3) Salaten skylles.

4) De to wraps smøres med pesto.

5) Skinke, ost og salat lægges i et tyndt lag oven på pestoen.

6) Kværn lidt peber over fyldet og rul de to wraps sammen hver for sig.

7) Rullerne skæres i passende stykker eller skiver og serveres.

 

Ingredienser 2 portioner

- 2 tortilla-wraps

- 3 spsk. tomatpesto

- 4 skiver lufttørret eller alm. kogt skinke

- 100 g frisk mozzarellaost

- lidt salatblade eller rucola

- friskkværnet peber

 

Tips til opskriften

Pesto kan købes i de fleste dagligvarebutikker. I stedet for pesto kan der bruges flødeost naturel rørt op med lidt sennep, salt og krydderier efter eget valg.

 

Næringsberegning pr. portion
Energi 1.880 kJ / 445 kcal
Protein 20 g

 

 

3. TUNMOUSSE MED BLEGSELLERI

Med lidt frisk blegselleri bliver denne tunmousse på samme tid sprød og alligevel blød og nem at spise. 

 

Sådan gør du

1) Tun hældes til afdrypning.
2) Blegselleri renses og snittes fint.
3) Skyr, creme fraiche 38 %, citronsaft, sennep og krydderier blandes.
4) Tilsæt blegselleri og gem lidt til pynt.
5) Dressing og tun blandes sammen.
6) Tunmoussen hældes i en skål eller form og stilles i køleskab indtil servering.

 

Ingredienser 2 portioner

- 1 dåse tun i olie (140 g)
- ½ stængel blegselleri
- ½ dl skyr
- ½ dl creme fraiche 38 %
- 1 tsk. citronsaft
- ¼ tsk. dijonsennep
- salt og peber

 

Tips til opskriften

Tun kan erstattes af andre typer fisk, som for eksempel laks på dåse, varmrøget laks eller ørred. Der kan også tilsættes majs eller krydderurter i stedet for blegselleri.

 

Næringsberegning pr. portion
Energi  1.025 kJ / 245 kcal
Protein  21 g

 

Flere opskrifter? Klik her

Jonna har KOL - læs hendes personlige beretning om besøg af diætisten

 

Opskrifterne er fra bogen Kræft og ernæring, der er skrevet af Mette Borre & Line Dam Bülow. Bogen indeholder mange, gode opskrifter, der er velegnede til dig, som er lungesyg.

Bogen er udgivet af forlaget Muusmann og sælges som e-bog hos plusbog.dk