×
×

Hvilken mad hjælper mod slim?

Kan noget mad gøre, at jeg er mindre generet af slim?
Spørgsmål

Min mand har svær KOL, han får en masse medicin og har en PEP maske. Problemet er, at han kan have svært ved at synke sin mad.

Han får kun sund økologisk mad, men fordi han har så meget slim, kan han have svært ved at få luft og synke maden, og derfor har han svært ved at tage på, og han har i løbet af de sidste måneder tabt sig ca. 5 kg.
Er der noget jeg kan give ham, som danner mindre slim eller andet man kan give ham, så han får gavn af maden.

Håber du måske kan give et godt råd.

Svar

Åndenøden ved KOL kan godt gøre, at nogle mennesker har svært ved at have luft til at tygge maden. I disse situationer kan det være en god ide at spise mere ”blød og flydende” kost. Det vil sige kartoffelmos, fars, stuvninger, lyst brød evt. uden skorpe, supper, frugtgrød, risengrød, sødmælksyoghurt, æggekage, da der ikke skal bruges så meget energi til at tygge maden, som hvis der var tale om eksempelvis et stykke kød og groft brød.

Da din mand har tabt sig uhensigtsmæssigt, kan det være en god ide at sørge for, at den mad, som han får, indeholder meget energi- og protein. Fødevarer med højt energi- og proteinindhold kan fx være:

  • Fede mælkeprodukter som: 45+ ost, brieost, sødmælk, fløde, hjemmelavet koldskål mm.
  • Fede fisk (enten varm eller som pålæg): Makrel, sild, ørred, laks mm.
  • Pålægssalater: Æggesalat, tumsalat, hønsesalat mm.

Desuden er det en god ide at bruge smør på brødet og anvende smør og fløde i maden.
Der findes også ernæringsdrikke med højt energi- og proteinindhold, som kan købes på Apoteket. Der findes varianter af disse, som kan erstatte et måltid. Disse kan være gode at bruge, når din mand ikke har energi til at tygge maden i måltid. Spørg evt. egen læge om mulighed for en recept på ernæringsdrikke.

Du skriver, at din mand bruger pep-masken. Den kunne I måske forsøge at bruge ½-1 time før spisetid for at se, om det vil kunne løsne slimen og ”rense” luftvejene inden maden. Er det sådan, at munden er fyldt op med slim, kan man jo også tage en fugtet engangsklud og ligesom ”tørre” slimet ud af munden.

Der er nogle mennesker med KOL, som oplever at mælkeprodukter giver mere slim, men andre som ikke har den oplevelse, så det må I prøve jer lidt frem med. Der findes juicebaserede ernæringsdrikke på Apoteket, som ikke indeholder mælk.
Bliver han ved med at tabe sig, kan man jo overveje, om der skal lægges en ernæringssonde, som kan supplere madindtaget.

Jeg håber, dette kan give dig lidt inspiration til, hvordan I klarer hverdagen.

Diætisten