×
×

Træning og åndedræt

Træning er afgørende, når du har fået en lungesygdom, fordi træning kan være med til bremse din sygdoms udvikling, eller bedre din livskvalitet.

Når du træner, bliver du nemlig bedre til at optage ilt i kroppen. Det er fordi træning blandt andet påvirker blodomløb, hjerne, hjerte, lunger, muskler og knogler. Derudover vil du opleve, at du får mere overskud i din hverdag. Det er blandt andet fordi du bliver gladere og kroppen får mere energi, af den ekstra ilt som du kan optage.

 

Gør træning til en del af din hverdag

Der findes ikke én rigtig måde at træne på, når du har fået konstateret KOL. Fitness, holdsport, at cykle på arbejde eller gå daglige ture er alt sammen gode måder at være fysisk aktiv på. Får du åndenød, er det ikke farligt.

Så tag blot en pause og sæt dig på måske på en stol og tag nogle dybe indåndinger og ånd langsomt ud.

 

Måske er du allerede inde i en god rytme med at træne. Hvis ikke, er det vigtigt, at du kommer godt i gang. Tænk ikke, at nu skal du træne flere timer om dagen, men start i det små.

Find ud af, hvad der motiverer dig mest: At træne på et hold sammen med andre eller at træne på forskellige tidspunkter, der passer godt ind i din hverdag.

Vær også opmærksom på at få rørt dig, når du er på arbejde og skal til og fra arbejde – og husk at rengøring og havearbejde også er en god fysisk aktivitet.