Astma kobles til fedme

Børn med astma har langt højere risiko for at udvikle fedme end andre børn.
Kilde: videnskab.dk og medicalxpress.com

Det viser et nyt studie fra University of Southern California ifølge medicalxpress.com

Forskerne har studeret data fra 2.171 californiske børn i aldersgruppen børnehave til 1. klasse, hvoraf 13,5 procent led af astma.

Dataene stammede fra en national børnehelbredsundersøgelse, og ingen af de undersøgte børn var overvægtige, da undersøgelsen startede.

Forskerne fulgte herefter disse børn gennem 10 års data. 15,8 procent af børnene blev overvægtige eller fede undervejs, og resultaterne viste, at astmabørnene havde 51 procent højere risiko for at udvikle fedme end andre børn.

Resultaterne blev krydstjekket ved hjælp af en gruppe børn i en ældre aldersgruppe.

Forsøget viste dog også, at brug af inhalatorer fra en tidlig alder kunne nedsætte risikoen for at udvikle fedme med op til 43 procent.

- En tidlig diagnosticering og behandling af astma kan måske hjælpe med at forhindre en fedmeepidemi blandt børn. En del af problemet kan være en ond cirkel, hvor astma og fedme påvirker hinanden negativt, udtaler Frank Gilliland, professor i medicin ved USC og seniorforfatter på studiet, som er udgivet i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, ifølge medicalxpress.com

Han fortsætter:

- Vores resultater viser også, at inhalatorer muligvis kan forhindre fedme hos børn. Denne opdagelse kræver yderligere forskning, men det er interessant, at denne sammenhæng eksisterer, uafhængigt af fysisk aktivitet og brug af anden astmamedicin.

Ifølge research associate og hovedforfatter Zhanghua Chen er det ikke hidtil lykkedes den videnskabelige litteratur at påvise en sammenhæng mellem astma og forhøjet risiko for fedme, til trods for at mange astmabørn er overvægtige.

- Men vores studie understøtter tesen om, at astma hos børn indebærer en øget risiko for børnefedme, lyder det.

Der kan være flere grunde til, at astma øger risikoen for, at børn bliver overvægtige eller fede. Eksempelvis kan de vejrtrækningsproblemer, der følger med, betyde, at astmabørn leger og motionerer mindre, ligesom en bivirkning ved mange typer astmamedicin netop er vægtforøgelse.

Forskerne fra USC har så vidt muligt justeret for eksempelvis fysisk aktivitetsniveau, etnicitet, husholdningsindkomst, eksponering for passiv rygning og lignende. Imidlertid udgjorde forsøgsdeltagernes selvudfyldte spørgeskemaer studiets data, og forskerne havde kun adgang til begrænset information om motion, ligesom de intet vidste om respondenternes madindtag.

Læs hele artiklen Astma kobles til fedme hos børn - men inhalatoren forebygger

Læs mere
Astma hos børn
Astma-undersøgelsesprogram: Ny hjælp til børn med astma            
Fiskeolie forbygger børneastma

Læs også om hvorfor Team Rynkeby Skoleløbet i 2017 samler ind til kritisk lungesyge børn og børn med svær astma på www.lunge.dk/boernelungefonden