×
×

Telemedicin gør en forskel

Pressemeddelelse fra TeleCare Nord:

TeleCare Nord har gennem de sidste 3 ½ år arbejdet med at tilbyde telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL. Projektet er landets første storskala projekt inden for telemedicinsk hjemmemonitorering, og et af de største telemedicinske forskningsprojekter – også set med internationale øjne. Der er derfor stor interesse for resultaterne fra den forskningsindsats som Aalborg Universitet gennemfører i TeleCare Nord.

Aalborg Universitet er i gang med et omfattende analysearbejde af den store mænge data der er samlet ind i projektet, og nu ligger de første spændende delresultater klar.

Sundhedsøkonomi
Telemedicin gør en forskel for borgeren med KOL, og giver en sundhedsmæssig gevinst målt i kvalitetsjusterede leveår (QALY). Det viser de første delresultater fra den sundhedsøkonomiske forskningsindsats. Helt som forventet skal telemedicin dog målrettes de rigtige målgrupper for også at være omkostningseffektiv.

Tendensen er at man med telemedicin til borgere med diagnosen svær KOL (GOLD 3 som er en klassifikation af sværhedsgraden af KOL) både opnår en sundhedsgevinst (QALY) og en sundhedsøkonomisk besparelse. Samme tendens gælder for gruppen af borgere med KOL som i forvejen modtager kommunale plejeydelser.

For mere end 1/3 af deltagerne i TeleCare Nord er der både en sundhedsgevinst (QALY) og en betydelig sundhedsøkonomisk besparelse.

Det patientnære
I forhold til de borgernære effekter peger de første delresultater på at langt størstedelen af at borgere med telemedicin oplever større tryghed. Samtidig opnår de en højere grad af kontrol med sygdommen og opmærksomhed på selv at fange en sygdomsforværring i opløbet.

Forskerne har undersøgt om der er forskel på hvem der opnår øget tryghed og sygdomsmestring ud fra begrebet Health literacy. Health Literacy kan kort defineres som evne til forstå og omsætte informationer om sundhed til justerede handling. Her er konklusionen at der ikke er forskel. Både borgere med høj og lav Health Literacy opnår tryghed og sygdomsmestring.

Der udstår stadig et stort analysearbejde og de endelige resultater fremlægges først på TeleCare Nords afslutningskonference 18. november 2015.

____

I Lungeforeningen er man utroligt glad for at høre om, at de første, dokumenterede resultater tikker ind:

- Vi ved det jo fra allerede patienterne. Med telemedicin føler lungesyge mennesker sig set og godt behandlet. Derfor er det meget glædeligt, at det nu også viser sig, at der kan dokumenteres både en sundhedsgevinst og en sundhedsøkonomisk besparelse i løsningerne hos TeleCare Nord, siger direktør for Lungeforeningen, Anne Brandt.

For mere viden kontakt
Projektleder i Lungeforeningen, Magnus Bendtsen, tlf. 35 27 19 12, e-mail mb@lunge.dk

Læs mere
Telemedicin og Sundheds IT
Nordjysk stolthed over telemedicin