×
×

8 ting lungesyge ønsker, at du vedEr du pårørende til en lungesyg, bliver du sandsynligvis også berørt af sygdommen. Oplever du måske, at den, du har kær, pludselig ikke kan det samme, som han eller hun kunne engang? Hvis du gør, vækker det formodentlig følelser i dig, som kan være alt fra irritation til frustration over, hvad du skal gøre. Det er helt almindeligt. For både at hjælpe dig og din relation, som er lungesyg, har vi samlet 8 ting, som en lungesyg ønsker, at du ved. Vi har fundet inspiration til listen hos British Lung Foundation.
 

 1. Simple opgaver tager dobbelt så lang tid – men stop mig ikke i at lave dem
  Bare det at stå op, komme i bad og få tøj på er en opgave, der gør, at jeg har brug for pauser, hvor min vejrtrækning falder til ro. Forsøg at have tålmodighed og undlad at overtage mine opgaver. Det er godt for mig, at jeg holder mig aktiv og udfører dagligdagsopgaver selv – det tager bare lidt længere tid.
   
 2. Jeg skal planlægge ALT
  Hvis jeg skal stresse rundt, bliver min vejrtrækning dårligere og mit overskud mindre. Derfor har jeg brug for at planlægge og gennemtænke alle deltaljer. Kan jeg parkere tæt på det sted, hvor vi skal være? Er der en elevator? Og er det overhovedet forsvarligt for mig at komme ud. Er der fugt, pollen eller forurening i luften? Er der influenza eller anden virus? Husk, at jeg som lungesyg bedst kan mærke mine begrænsninger.
   
 3. Jeg stræber ikke efter at være asocial
  At komme ud ad døren kræver både energi og planlægning for mig. Og nogle gange er jeg nødt til at gå før eller aflyse aftaler. Det kan være fordi, jeg ikke har kræfter til at komme ud, eller fordi jeg ved, at der er syge børn der, hvor vi skal mødes. Det er ikke mit ønske at blive hjemme og se fjernsyn – men nogle dage er det bare nødvendigt.
   
 4. Jeg har ikke planlagt at blive syg
  Mange antager, at jeg har fået en lungesygdom på grund af rygning. Men uanset, hvad årsagen til min lungesygdom er, har jeg ikke planlagt at blive syg.
   
 5. En lungesygdom er skræmmende
  Åndenød er faktisk ret skræmmende – hver gang. Det bedste, du kan gøre for mig, er at have tålmodighed og bevare positiviteten. Åndenød kan nemlig gøre, at jeg får tanker om døden, så det er vigtigt, hvis du hjælpe mig med at holde fokus på alt det gode i hverdagen.
   
 6. Hosteanfald er pinlige
  Hosteanfald er ikke planlagte og kan ske alle steder. Det er ikke et forsøg på at være uhøflig, men jeg kan ikke stoppe det, når det først er startet. Du skal ikke tilbyde mig et hostebolsje, for det hjælper ikke, men kom gerne med et glas vand til mig.
   
 7. Selvom jeg ser ud til at være okay – betyder det ikke, at jeg er det
  Jeg ved godt, at du eller andre ikke kan se, at jeg har en alvorlig lungesygdom. Derfor er det heller ikke sjovt at bruge handicapparkering eller at stå i kø til elevatoren sammen med gravide og folk med krykker. Men det kan være nødvendigt for mig, hvis jeg skal have hverdagen til at hænge sammen. 
   
 8. Min sygdom definerer ikke, hvem jeg er
  Selvom overskuddet og energien ikke er som før, så ændrer en lungesygdom ikke på min personlighed, og den jeg er. Jeg har stadig de samme værdier og behov.

 

​Mere inspiration
På linket finder du en guide til, hvordan du på bedst mulig vis kan tage hensyn til mennesker, som lever med en lungesygdom. Guiden er udarbejdet i samarbejde med lungepatienter og med input fra Lungeforeningens Facebook følgere. Du finder guiden her: lunge.dk/hensyn

Sidst opdateret: 
10-01-2022