×
×

4 råd til at passe på dig selv, når du er pårørende til en lungesyg

4 råd til at passe på dig selv som pårørende

Er du pårørende til én, der lever med en lungesygdom? Her på siden finder du gode råd til, hvordan du kan hjælpe den lungesyge, men også hvordan du kan hjælpe dig selv.

For selvfølgelig spiller du en vigtig rolle, når det handler om at støtte den lungesyge. Samtidig kan det også være en udfordring. Derfor er det vigtigt, at du passer godt på dig selv og tager imod hjælp fra andre.

Find inspiration og hjælp her på siden. Og husk at du altid er velkommen til at kontakte Lungeforeningens rådgivning.

 

  1. Tal med andre om, hvordan du har det
    Når du som pårørende pludselig, får en lungesygdom tæt inde på livet, kan du måske opleve ”forbudte følelser”. Fx vrede, angst og afmagt. Fortvivl ikke, det er helt naturligt.
    Det kan være meget krævende at være pårørende til en kronisk lungesyg. Og som pårørende kan du føle dig svigtet af både den syge og af dine omgivelser.

    Måske bliver du irritabel og får let til vredesudbrud, som medfører negative reaktioner fra omgivelserne – og skyldfølelse hos dig selv. Følelserne er forståelige og naturlige, men prøv om du kan undgå at lade dig låse fast i vrede følelser, som er en forsvarsmekanisme, der ikke holder i det lange løb. Tal med venner, sundhedspersonale og dine kære om, hvad din rolle i den nye hverdag skal være, og hvordan du skal tackle den.
     
  2. Gør noget godt for dig selv og husk din egne behov
    Din egen sundhed er vigtig for, at du kan hjælpe den, som er syg. Du kan kun være stærk for andre, hvis du selv er rask og stærk. Du kan sammenligne det lidt med iltmasken i flyet. Den skal du selv tage på, før du kan hjælpe andre.
    Gør noget, der giver dig energi og overskud. Spise fornuftigt, få motion, frisk luft og deltage i sociale aktiviteter, også uden for hjemmet. Hvis du er aktiv på arbejdsmarkedet, kan det udgøre et vigtigt frirum fra sygdommen.
     
  3. Overtag ikke ansvaret
    Pas på med at tage for meget ansvar og overtage for meget for den lungesyge. Der vil sikkert være et behov for din hjælp og støtte, men den lungesyge må også selv tage ansvar. Det er en balancegang, men mærk efter og tal med den lungesyge om, hvordan du kan bidrage på en god måde, og hvornår du med fordel kan holde dig lidt i baggrunden. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert, det handler om, hvad der fungerer for dig og den lungesyge.
     
  4. Tal sammen
    Det lyder banalt, men mange glemmer at gøre det. Tal sammen og vær åben og ærlig om, hvordan I begge har det. Nogle gange kommer man i forsøget på at være hensynsfuld til at skabe en masse forventninger til hinanden og situationen, som måske slet ikke er rigtige.