×
×

Sådan forbereder du dig på den sidste tid

Denne guide er til dig, som har en alvorlig og uhelbredelig kronisk lungesygdom.

Når du har en alvorlig lungesygdom er det en god ide, at forberede dig selv og dine pårørende på den sidste tid i god tid, mens du stadig har kræfterne til det.

Selvom det kan være meget ubehageligt og angstfyldt at tænke på, at du kan dø af din lungesygdom en dag, kan det for mange være en stor lettelse at få talt med deres pårørende og læge om deres ønsker for den sidste tid og vide, at det praktiske er på plads. Ofte er det også en stor hjælp og lettelse for de pårørende.

Her finder du 5 råd til, hvordan du kan gå i gang med at forberede din sidste tid.

 

  1. Skriv dine ønsker for den sidste tid ned
    Det er en god ide, at du starter med at gøre det klart for dig selv, hvad du ønsker for din sidste tid. Det kan være en god ide, at skrive dine ønsker ned, så de er tydelige for dig og dine pårørende. Det kan være ønsker for den medicinske behandling, fx om du ønsker livsforlængende behandling eller genoplivning. Det kan også være, om du ønsker at din sidste tid skal foregå hjemme eller måske på et hospice. Eller det kan være, at du ønsker at din seng skal stå en særligt sted i huset med en særlig dejlig udsigt, eller at der bliver afspillet noget bestemt musik.
  2. Tal med dine nærmeste om din ønsker for den sidste tid
    Når du har gjort det klart for dig selv, hvad dine ønsker er, er det en god ide at tale med dine nærmeste om det. Måske synes du, det er svært og tungt at tale med dine nærmeste om livet og døden. Men selvom det kan føles som noget, du skal tage tilløb til, oplever de fleste det som en stor lettelse, når man har talt sammen om det. Det kan være lettere at starte med at tale om det praktiske, der skal på plads. Fx kan det være en god idé at få lavet et testamente, få et overblik over jeres forsikringer og tale med jeres bankrådgiver om, hvorvidt det er muligt for din ægtefælle at blive boende i jeres fælles hjem osv. Det kan være betryggende for jer begge at vide, at der er taget hånd om disse ting.
  3. Tal om de oplevelser, I har haft sammen.
    Det kan være livsbekræftende at tale med dine nærmeste om det liv og de oplevelser, I har haft sammen. I kan fortælle gamle anekdoter og tale om, hvad I værdsætter hos hinanden. Ved at tale med dine nærmeste får du et indblik i, hvilke minder fra livet med dig, de vil bære med sig videre i livet. Det kan gøre det tydeligt for dig, at du også fremover vil være en del af deres liv – også når du ikke er her længere. Det kan være rart at tænke på.
  4. Skriv dine minder og tanker ned
    Måske kan du have glæde af at skrive ned, hvad der har været vigtigt for dig her i livet. Det kan hjælpe med at sætte nogle ting i perspektiv og give en følelse af mening med livet, som kan være en stor trøst. Måske har du også noget, du gerne vil sige til dine nærmeste om dine ønsker og drømme for dem i fremtiden.
  5. Tal med din læge
    Det er en god idé allerede tidligt i forløbet at få en samtale med din læge om, hvilke muligheder der er for at få lindring og støtte i den sidste tid. Så har du mulighed for at tænke over det og kan tage stilling til, hvad du ønsker. Du kan fx tale med din læge om, om du ønsker at komme på hospice eller om du gerne vil være hjemme og passes af din pårørende med plejeorlov. Du kan også tale med din læge om, om du ønsker livsforlængende behandling eller genoplivning.

Du kan også kontakte Lungeforeningens rådgivning. Her er læger, sygeplejersker, psykolog og socialrådgiver klar til at hjælpe og vejlede dig.