×
×

Pust liv i hverdagen - symptomer på KOL

Symptomer på KOL

KOL er en sygdom, der udvikler sig langsomt og snigende. Symptomer, du skal være opmærksom på, er hoste, åndenød og slim.

Den vigtigste årsag til KOL er tobaksrygning, og ca. 85 % af alle tilfælde af KOL skyldes rygning.

Mange tænker derfor, at symptomerne skyldes deres rygning, men tænker ikke på at det kan være KOL – og ved det måske ikke. Eller tænker det skyldes, at de er er i dårlig form eller blot det, at de er blevet ældre.

Du opdager måske heller ikke symptomerne lige med det samme, fordi sygdommen netop udvikler sig snigende.

I begyndelsen mærker du måske kun, at du nemmere bliver forpustet, når du anstrenger dig fysisk fx ved sport eller højere aktivitet i det hele taget. Efterhånden bliver du måske forpustet, får reelt åndenød eller hoster slim op også ved almindelige hverdagsaktiviteter.

Det kan eksempelvis være, når du går på trapper, cykler eller hvis du går i et rask tempo og bærer på noget samtidigt. Og hosten opfatter du bare som tobakshoste.

Måske har du også vænnet dig til at have åndenød og hoste med eller uden slim. Men det er ikke almindeligt at have disse symptomer over længere tid. Uanset hvor gammel du er, hvordan din fysiske form er, eller om du ryger.

Har du oplevet åndenød og hostet med eller uden slim i en periode på 2 måneder eller mere, er det meget vigtigt, at du reagerer og går til læge. For KOL er en sygdom, der langsomt forværres, hvis der ikke gribes ind.

Men holder du op med at ryge, kan du bremse sygdommen. Og holder du dig fysisk aktiv og giver lægen dig inhalationsmedicin, kan det mindske symptomerne og forbedre din livskvalitet

 

Hvad er KOL?

KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom.

Har du KOL, er dine luftveje forsnævrede, og det elastiske væv og de små lungeblærer ødelagt. Luftvejsforsnævringen betyder, at der er en øget modstand i dine luftveje. Derfor kræver det mere arbejde at få luften rundt i lungerne end normalt. Og derfor får du åndenød især når du bevæger dig og har brug for at kunne trække vejret hurtigt.

Derudover er de syge lunger mere hule og stive og har en mindre overflade, så der er mindre plads til udveksling af ilt.

Du kan sammenligne lungerne med en ballon. Er lungerne raske, presser lungernes elasticitet automatisk alt luften ud, når du slipper ”tutten” på ballonen.

Resultatet er, at ballonen bliver flad. Har du KOL, er dine lunger som en ballon, du har pustet op og glemt bag reolen. Når du finder den, er den slap og rynket. Og når du binder knuden op, er elasticiteten væk, og luften bliver ikke automatisk presset ud.

Tilbage til kampagnens forside? Tryk her