×
×

Coronavirus: Vi giver dig den sidste nye viden og opfordrer dig til at dele den med dem, du har omkring dig

Mail sendt den 10. marts 2020

Coronavirus: Vi giver dig den sidste nye viden og opfordrer dig til at dele den med dem, du har omkring dig

Situationen omkring coronavirus udvikler sig hele tiden. Vi giver dig her den sidste nye viden på baggrund af regeringens pressemøde, som blev afholdt i dag 10. marts kl. 11.00.

 

Det gør Lungeforeningen

I Lungeforeningen har vi fuld forståelse for, hvis du som lungesyg eller pårørende er bekymret i forhold til coronavirus (COVID-19). Vi følger udviklingen tæt, og vi er i løbende dialog med myndighederne.

Torsdag 5. marts deltog Lungeforeningen i et møde i Sundheds- og Ældreministeriet med sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, og enhedschef i Sundhedsstyrelsen Camilla Rathcke. Fokus på mødet var ældre og kronisk syge. Lørdag 7. marts var direktør i Lungeforeningen Anne Brandt i TV2 News for at sætte fokus på, hvor vigtigt det er at følge myndighedernes fem råd og vise hensyn, også selv man ikke tilhører en målgruppe, der er i risiko.

I morgen 11. marts deltager Lungeforeningen i et møde i Sundhedsstyrelsen. Her vil vi gøre myndighederne opmærksomme på, hvilke udfordringer og bekymringer, som vi hører fra nogle af vores medlemmer. Vi vil løbende informere, hvis der kommer nyt om situationen.

Du kan holde dig løbende opdateret på Lungeforeningens hjemmeside, hvor du finder relevant information om coronavirus

 

Hvem er i særlig risiko og sårbare?

Ældre, især over 80 år, og kronisk syge, heriblandt mennesker med moderat til svær grad af lungesygdom, er i særlig risiko og sårbare for smitte og alvorlig sygdom. På et pressemøde i dag 10. marts kl. 11.00 understregede myndighederne, hvor vigtigt det er at tage hensyn og passe på særligt udsatte mennesker heriblandt mennesker med lungesygdomme.

Det blev understreget, at alle bør tage hensyn og følge myndighedernes 5 råd med fokus på blandt andet hygiejne. I Lungeforeningen ved vi, at det lige præcis kan gøre forskellen, hvis man har en høj grad af hygiejne, og derfor værdsætter vi den klare udmelding fra myndighederne om, at vi har ”et fælles samfundsansvar” for, at vi bliver ved med at kunne forebygge, at for mange bliver ramt af corona. Der er også foretaget yderligere stramninger i forhold til ind- og udrejse og offentlig transport. Læs om de seneste tiltag fra pressemødet i dag kl. 11. i dag.  

 

Sådan beskytter du dig selv og andre mod smitte

Følg de 5 råd fra myndighederne og opfordre andre til også at følge dem. Vær opmærksom, at råd nr. 4 og 5 er yderligere skærpelser i vores adfærd overfor hinanden.

  1. Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
  2. Host eller nys i dit ærme - ikke dine hænder
  3. Undgå håndtryk, kindkys og kram - begræns den fysiske kontakt
  4. Vær opmærksom på rengøring - både hjemme og på arbejdspladsen
  5. Hvis du er ældre eller kronisk syg - hold afstand og bed andre tage hensyn

 

Hvordan skal jeg forholde mig som forældre/pårørende til et kronisk lungesygt barn?

Der er ikke påvist øget risiko for alvorlig sygdom blandt børn og unge, der smittes med nyt coronavirus, og der er samlet set en lav frekvens af børn og unge, der smittes med coronavirus. Ud fra den viden man har ind til nu, tyder det på, at langt de fleste børn og unge har et mildt forløb af sygdommen.

Der er ingen specielle forholdsregler for børn med kroniske sygdomme, som passes i vuggestue, børnehave og går i skole. De skal fortsætte deres medicinske behandling og liv som de plejer. Børn som har beskyttelsesisolationsregimer pga. sygdommen, fastholder dette.

 

Hvordan skal du forholde dig i forhold til dine daglige aktiviteter som fx træning og kor?

Da en vigtig del af behandlingen for lungesyge ofte er træning, kan lungepatienter blive ramt, hvis træning og lungekor bliver aflyst.

Er du i tvivl, om du skal tage til træning eller kor, er vores bedste råd, at du tager kontakt til dit træningssted eller holder dig i tæt kontakt med din kommune, da der kan være særlige forhold nogle steder.

 

Du kan holde dig løbende opdateret på Lungeforeningens hjemmeside via dette link og på http://www.coronasmitte.dkhvor myndighederne er gået sammen om at informere omkring coronavirus.