×
×

Et samfund hvor vi står sammen

Mail sendt den 12. marts

Et samfund hvor vi står sammen

I disse dage står hele Danmark sammen. Skoler lukker. Flyruter stopper. Det er voldsomt og hårdt. Og det kommer til at koste mange penge. Vi gør det for at beskytte os mod corona virus, der er særligt alvorlig for ældre og kronisk syge. Det er mennesker, som vi i Lungeforeningen har et særligt forhold til. De fleste af vores medlemmer er nemlig kronisk syge – og mange er også ældre.

Det er sket mere end én gang, at vi i Lungeforeningen har følt os alene i kampen for de lungesyges rettigheder. Det er sket mere end én gang, at vi har følt, at ingen ville høre på os, når vi fortalte om ulighederne i sundhedsvæsenet og om forholdene for de hundrede tusinder af lungesyge og de mange tusinde lungesyge børn og unge. Men vi må indrømme, at når krisen virkelig rammer, så står Danmark sammen. Så er vi ikke et kynisk samfund. Vi står sammen. Vi er der for hinanden. Koste hvad det vil.

Konsekvenserne kan også mærkes her. Vi har aflyst alle Lungeforeningens arrangementer som fx træning og lungekor. Team Rynkeby Skoleløbet, der samler ind til Børnelungefonden, er udskudt to måneder. De fleste af vores medarbejdere arbejder hjemmefra. Hvad ændringerne kommer til at betyde for dig, kan du blandt andet læse om i denne ekstraordinære mail.

Det er en svær tid for alle, men i særlig høj grad for alle, der har en lungesygdom eller er pårørende. Men det er også en tid, hvor der kommer fokus på vigtige oplysningsindsatser og en større forståelse for kronisk sygdom i hele befolkningen. I den kommende tid vil vi give lidt mere lyd fra os og komme med gode råd og gøre alt, hvad vi kan, for at vi alle sammen kan komme godt igennem denne krise.

De bedste hilsener

Torben Mogensen, bestyrelsesformand

Anne Brandt, direktør

Du kan holde dig løbende opdateret på Lungeforeningens hjemmeside, hvor du finder relevant information om coronavirus.

 

Sådan skal du forholde dig som lungesyg eller pårørende til et kronisk lungesygt barn?

Som lungesyg med moderat til svær lungesygdom, er du i særlig risiko for smitte, og for at blive alvorligt syg med COVID-19. Derfor bør du følge myndighedernes råd til mennesker i særligt risiko.

Børn, der lider af kronisk sygdom, skal ud fra et forsigtighedsprincip også følge disse råd:

  • Bliv hjemme i den udstrækning det er muligt
  • Undgå steder med mange mennesker, som er tæt på hinanden. Vi fraråder fx at du bruger offentlige transportmidler særligt i myldretiden.
  • Sørg for ekstra god håndhygiejne. Vask dine hænder grundigt, hvis du fx har rørt ved håndtag, og når du kommer hjem. Overvej at anvende handsker, når du går ud.
  • Undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk smitter fra hænderne og til slimhinderne i næse, mund og øjne.
  • Hold afstand til andre mennesker, især hvis de ser ud til at være syge. Dråber fra hoste og nys spreder sig i luften i 1-2 meters afstand, hvorfra de kan smitte andre via mund, næse og øjne. De bliver dog ikke hængende i luften og falder til jorden.
  • Mindsk fysisk kontakt (håndtryk, kram og kys) og sociale aktiviteter fx fitnesscentre, klubber, større familiearrangementer og pasning af børnebørn

 

Lungepatienter bliver hørt

I Lungeforeningen har vi fået en del henvendelser fra flere lungepatienter og pårørende, der er bekymrede.

Vi har bragt alle bekymringer videre til sundhedsmyndighederne, og vi har arbejdet intenst for at få fokus på lungepatienter i medierne.

Vi giver dig her et overblik over lungehistorier i pressen:

  • TV2 News lørdag 7. marts: Direktør i Lungeforeningen Anne Brandt udtaler sig om, hvor vigtigt det er at følge myndighedernes råd og vise hensyn, også selv man ikke tilhører en målgruppe, der er i risiko.
  • Berlingske 8. marts: Formand i Lungeforeningen Torben Mogensen udtaler sig om kapaciteten på de danske hospitaler.
  • DR TV Avisen 10. marts, kl. 21.00: 11-årige Scott som er kronisk lungesyg fortæller, hvorfor hygiejne er så vigtigt, når man er kronisk lungesyg.
  • Politiken 10. marts: Dorte Chabert, som lider af alfa-1 antitrypsinmangel og er på venteliste til nye lunger, fortæller, hvordan corona virussen kan være med til at skabe en fælleskabsfølelse om at stoppe smitten.
  • Avisen Danmark 12. marts: Hanne Jensen, der er lungetransplanteret, understreger, hvorfor det er så vigtigt, at alle tager corona virus alvorligt.

Og i skrivende stund har vi kontakt til flere medier.

Få overblik over de nyeste tiltag mod corona virus og få overblik over de aktuelle tiltag, der har været.

 

Team Rynkeby Skoleløbet 2020 er udsat til d. 4. juni

Team Rynkeby Skoleløbet 2020 er udsat til d. 4. juni. Beslutningen er taget på grund af risikoen for spredning af coronavirussen covid-19, fortæller Carl Erik Dalbøge, direktør i Team Rynkeby Fonden.

Direktør i Børnelungefonden og Lungeforeningen Anne Brandt siger:

- Vi står i en helt særlig situation og skal tage hensyn til hinanden på en måde som de fleste i det danske samfund ikke er vant til. Derfor er det rettidigt omhu at flytte datoen.At børn løber for børn er mere aktuelt i dag end nogensinde før. Vi håber, at rigtigt mange vil være med på den nye dag.

Sæt kryds den 4. juni! Vi glæder os til at løbe sammen for lungesyge børn.

 

Lungeforeningen aflyser alle arrangementer

I lyset af regeringens seneste udmelding om nye tiltag mod corona virus ved pressemødet 11. marts kl. 20.30 og den nuværende situation omkring corona virus, har Lungeforeningen valgt at aflyse alle arrangementer såsom træning, faglige/sociale arrangementer, lungekor osv.

Da træning er en vigtig del af behandlingen for dig, der er lungesyg, anbefaler vi, at du fortsætter din træning hjemmefra.

Husk du altid kan finde inspiration på vores hjemmeside http://www.lunge.dk og i vores medlemsblad Lungenyt.

Sidst opdateret: 
Fredag, maj 1, 2020