×
×

Når det ikke er nemt at tale om sine begrænsninger

En lungesygdom kan i sig selv være ubehagelig at leve med, og for mange kan det være en ekstra belastning at snakke med pårørende omkring de begrænsninger, sygdommen giver. Psykolog Birgitte Bentsen kommer her med gode råd til at håndtere snakken, så du får bedre muligheder for at leve det liv, du gerne vil med din lungesygdom.

Når du har en lungesygdom, kan dine nærmeste have behov for at vide, hvordan de bedst kan tage hensyn til dig og din lungesygdom. Men sådan en samtale er ikke altid nem – den kan dog være nødvendig.

 

Anerkend dig selv, og at det er svært

For at kunne tale om de udfordringer en lungesygdom giver, er det ifølge psykolog, Birgitte Bentsen, vigtigt først og fremmest selv at anerkende den situation, du står i.

– Du kan ikke alt det, de andre kan. Og det er okay. Det kan godt være, du ikke gider være ham eller hende, der ”pylrer”. Men når du har en lungesygdom, er det okay, at noget kan være lidt vanskelig, og at du har brug for særlige hensyn. Det skal du selv anerkende, før andre kan gøre det, siger Birgitte Bentsen, der er psykolog og til dagligt hjælper lungesyge med at håndtere deres livssituation.

 

Lav noter for dig selv, når du vil tale med dine nærmeste

Når du har indstillet dig på, at du ikke kan ændre din livssituation – men i stedet anerkender den – er du klar til at snakke med dine nærmeste omkring dine særlige udfordringer, og hvordan de kan vise hensyn. For mange kan det være en svær samtale og for at være helt klar, kan det være en god ide at notere dine tanker på forhånd. Vær gerne så konkret som mulig omkring, hvad du kan og ikke kan.

– Det kan være svært at tale om sine begrænsninger, men ved at notere dine tanker på forhånd, kan det være en måde at sikre, at du kommer omkring det, du gerne vil, siger Birgitte Bentsen.

 

Omgiv dig med et trygt miljø under snakken

For at gøre snakken så tryg som mulig, kan det være en hjælp at vælge nogle omgivelser, du føler dig tilpas med. Måske hjemme i din egen sofa og uden fx børnebørn, der løber rundt og forstyrrer.

– Ved at skabe et trygt setting får du bedre mulighed for tage en dybere snak. Samtalen kræver, at alle parter er ærlige omkring, hvad der er behov for, og hvad der kan lade sig gøre. Derfor skal der ikke væreforstyrrelser, som kan afbryde en god samtale, siger Birgitte Bentsen.

 

Lev dit liv til fulde

Selv om det kan lyde hårdt, bærer vi selv et ansvar, når det handler om at leve sit liv til fulde – også når man har fået en lungesygdom, der sætter begrænsninger. Det betyder, at det også er en hjælp til dig selv, når du hjælper andre med at forstå, hvad der kan gøre livet nemmere og bedre for dig.

– Det er ikke en mulighed at ændre situationen. Lungesygdommen forsvinder ikke. Det, du kan gøre, er at bestemme dig for, hvordan du vil leve med din lungesygdom. Det kan eksempelvis være en god ide at overveje, hvad der er vigtigt for dig at deltage i og så fokusere på at skabe de bedste forudsætninger der, siger Birgitte Bentsen. Ved at italesætte, hvordan dine nærmeste kan tage hensyn til dig, kan det hjælpe til at skabe balance i dit liv. Men det er kun dig, der kan mærke, hvis du har behov for et hvil, frisk luft eller andet. Så mærk godt efter – og husk, at det altid er okay at sige fra.