Spørgsmål og svar om corona-virus hvis du har en lungesygdom | Lungeforeningen
×
×

Spørgsmål og svar om corona-virus hvis du har en lungesygdom

Printer-friendly version

Denne side opdateres løbende

FAQ – Svar på de hyppigste spørgsmål i forbindelse med Corona-virus

Vi står på mange måde i et ukendt land lige nu, og vi får mange spørgsmål fra jer og den øvrige befolkning om, hvordan I skal forholde jer til denne situation med Corona-virus. Derfor har vi samlet nogle af de henvendelser, som har fyldt meget for vores rådsøgende i Lungeforeningen.

 

Må jeg ringe til min læge, hvis jeg oplever en forværring i min sygdom?
Ja. Det er vigtigt at du kontakter din egen læge ved sygdom, som ikke drejer sig om Corona-virus. De kan og skal fortsat hjælpe dig, Corona eller ej.

 

Hvor længe vil det tage mig at kommer over en omgang med Corona-virus?  
Det er individuelt, hvor længe det vil tage at komme sig efter et Corona-virus sygdomsforløb. Det er vigtigt at sørge for bevægelse, god kost og masser af væske. Vær opmærksom på, at du ikke skader dine lunger yderligere (hvis du får åndenød ved bevægelse). Dine lunger skal i gang igen, og det kommer de bedst ved at du er oppegående og i aktivitet. Hold dig aktiv i det omfang, det stadig er behageligt.


Er det normalt, at få skader på sine lunger, hvis man har haft en lungebetændelse både almindelig og efter Corona-virus?
Noget tyder på, at man kan risikere at få længerevarende skader på sine lunger – både efter Corona-virus og efter en almindelig lungebetændelse, men det er heldigvis langt fra alle, som oplever problemer efterfølgende. Risikoen er generelt set større, jo mere syg du har været af infektionen.


Hvordan skal man forholde sig, hvis man er kronisk lungesyg eller har en pårørende som er lungesyg når Danmark begynder at åbne op igen?
Det er der endnu ikke nogen, som ved. Men Statsmisteren oplyste i en tale for nyligt, at det fortsat er de svageste i vores samfund, som skal være de stærkeste. Så det kan forestilles, at ældre og folk med kroniske sygdomme skal leve efter skærpede anbefalinger lidt længere, end den øvrige befolkning.


Er jeg i risikogruppen hvis jeg har bronkiekstasier?
Nogle mennesker med bronkiekstasier mærker ikke deres sygdom i dagligdagen, men oplever alligevel at de bliver lidt nemmere syge, end andre. Alene af den årsag, skal du passe ekstra på dig selv.

 

Jeg har – eller har haft - sarkoidose. Er jeg i risikogruppen?

Som udgangspunkt skal du kontakte din læge omkring din sundhedsmæssige tilstand, da de kender din historik. Har du stadig symptomer på sarkoidose, eller er du mere modtagelig over for kulde og bliver ofte syg, skal du passe ekstra godt på dig selv.   

 

Er jeg i risikogruppen, hvis jeg har astma?

Du er ikke i risikogruppen, hvis du har en velbehandlet astma. Er din astma ubehandlet eller dårligt behandlet, ligger du i risikogruppen. Vær derfor opmærksom på, at du får taget din astmamedicin og at du inhalerer den korrekt. 

 

Hvordan skal jeg forholde mig som lungesyg, når jeg bor med ægtefælle og/eller børn?

Du skal gøre det, der føles rigtigt for lige netop dig og for jeres familie. Er en af familiemedlemmerne kommet hjem efter en tur i udlandet, kan I med fordel isolere jer fra hinanden. Måske I kan dele jer op mellem etager eller rum eller tage i sommerhus. Det er afhængigt af, hvad der er muligt for jer.

Overholder hele familien myndighedernes retningslinjer, er der ikke som udgangspunkt behov for, at en hustand isolerer sig fra hinanden.


Min ægtefælle tager på arbejde – skal vi isoleres fra hinanden?

Her bør du følge myndighedernes løbende anbefalinger. Vi anbefaler som udgangspunkt ikke, at man skal isolere sig fra sin ægtefælde, men det kan være en individuel vurdering alt efter din tilstand, og hvordan I bor og er sammen. Hvis én person i din hustand bliver syg med Corona-symptomer er det vigtigt at man i videst muligt omfang får den person isoleret til et område i hustanden, og ellers holder afstand.

 

Jeg arbejder i sundhedsvæsnet – kan jeg stadig gå på arbejde som lungesyg?

Her anbefaler vi, at du tager en snak med din daglige leder eller tillidsrepræsentant. Måske de ikke er klar over, at du har en lungesygdom. Herefter er det op til din arbejdsplads, om det er forsvarligt for dig at arbejde. En mulighed er også at omlægge dit arbejde til eksempelvis rengøringsopgaver eller administrativt arbejde, hvor du ikke er i kontakt med mange mennesker.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at alle ansatte, der tilhører en særlig risikogruppe, per automatik sygemeldes og hjemsendes. Ansatte, der tilhører en særlig risikogruppe, bør dog ikke udsættes for oplagt smitterisiko, dvs. ikke håndtere patienter, der er mistænkt for smitte med Corona-virus. 

Læs mere her.


Hvis jeg er vaccineret mod influenza og lungebetændelse, er jeg så bedre beskyttet?

Der er ikke noget forskning, der tyder på, at du er bedre beskyttet mod Corona-virus, hvis du er vaccineret. Som udgangspunkt anbefales det at blive vaccineret mod pneumokok infektion og influenza når man er lungesyg.

Kontakt gerne din egen læge, hvis du har spørgsmål til vaccinerne. De kender din historik og kan give en lægefaglig vurdering.

 

Skal jeg bruge mundbind/maske, når jeg er ude?

Nej. Efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger er der ingen grund til at bruge mundbind, da intet tyder på, at anvendelse af mundbind hos ikke-smittede reelt har en effekt på smittespredningen. Hvis alle bruger mundbind dér, hvor de ikke har effekt, risikerer vi at ende med at mangle mundbind dér, hvor de faktisk er vist at være vigtige, nemlig i sundheds- og plejesektoren. Der er dog diskussion om det er den rigtige anbefaling hvis der er masker nok, så følg med i udmeldingerne fra Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen.

 

Må jeg købe ind, hvis jeg er lungesyg?

Det kan være en individuel vurdering, om du selv kan tage ud og handle. Det afhænger af din tilstand, og om du er tryg ved at tage ud og handle. Er du ikke tryg ved det, så få gerne andre til at handle for dig.
Hvis du er svært lungesyg anbefaler vi, at du ikke handler ind selv. Få varerne leveret til døren eller bestil take-away.

 

Kan virus smitte via mine madvarer?

Mange spørger, om man skal spritte alle varer af, når man har været ned og handle. Intet tyder på, at Corona-virus smitter gennem maden, men via dråber fra host og nys fra smittede personer – så hold en god hygiejne.

Vask dine hænder når:

  • Du har været ude og handle
  • Før du tilbereder maden
  • Før du spiser maden.

Skyl også frugt og grønt, inden du spiser det.

Læs mere her.

 

Er jeg for hysterisk med hygiejnen? Nytter det noget?

Lige nu er det en god ide at gå meget op i hygiejnen. Vask hænder ofte og brug sprit, når du er ude og rører ved noget. Husk at virussen ikke smitter gennem huden, men kun hvis du rører dig selv ved næse, mund og øjne efter at have været i kontakt med den. Derfor kan du hjælpe dig selv med god håndhygiejne.

 

Du kan også læse mere om hvad åndenød er, og hvordan det føles, her.

Tilbage til lunge.dk/corona

 

Sundhedsfaglig redaktør/-er: 
Nanna Nistrup
Sidst opdateret: 
Tirsdag, april 7, 2020