×
×

Kan det forsvares at ryge lidt?

rygestop
Spørgsmål

Jeg har kol, og har røget i mange år. Jeg har nu bestemt mig for, at bytte de 20 smøger ud, med nicotin tyggegummi. Jeg ryger nu "kun" 5 cigaretter om dagen. Det er absolut min plan, AT HOLDE HELT OP.

Meen, det er jo som sagt lettere sagt end gjort. Mit spørgsmål er: Jeg hoster meget og har osse læst om det.. Men jeg hoster.... jeg har ikke mere slim der bliver hostet op. Er det helt hen i vejret, at ryge de 5 cigaretter? Synes selv jeg har været "dygtig".
Mit velbefindene må da absolut blive bedre, når jeg har skåret så meget ned. Kan det forsvares at ryge lidt hver dag???

Svar

Det er flot at gå fra 20 cigaretter til 5. Det er den rigtige vej. Der er mange vaner og rutiner, der skal ændres i forbindelse med rygestop, så det er godt gået. Reduktion af antallet af cigaretter kan være en god vej, men jeg vil råde dig til stille og roligt også at skippe de sidste fem på et tidspunkt, som det også er din plan. Selv om man kan tænke at de kan da ikke gøre den store forskel så kan selv én enkel cigaret bidrage til øget risiko for infektioner og forværringer i KOL.

Jeg vil foreslå dig, når du er klar til det eller hvis du synes det bliver svært ikke at ryge flere igen, at kontakte stoplinien www.stoplinien.dk Lykkedes det ikke første gang at skippe de sidste fem, skal du ikke give op. Du gør dig nogle erfaringer, som du kan bruge fremadrettet i et eventuelt næste forsøg. I starten vil fokus måske være på den fysiske afhængighed, men på et tidspunkt bliver det mere det sociale og pyskiske i det at ryge, der kan være svært at ændre. Men prøv at tænke, hvad du kan sætte i stedet eller prøv at ændre på nogle af dine vaner i forbindelse med rygning.

Held og lykke med det videre arbejde. Du er allerede lykkedes med at ryge 15 mindre....

Se flere spørgsmål og svar i Lungeforeningens Brevkasse.