×
×

3 gode råd i koldt vejr

Du kan opleve, at kold luft kan virke ubehageligt. Det er bl.a. fordi, at den kolde luft frigiver histamin i lungerne. Det får din forgreninger (bronkier) i dit luftrør til at trække sig sammen, og det kan give hvæsende vejrtrækning og åndenød.

Det kan du gøre i koldt vejr

  1. Bliv mest muligt indenfor. Udenfor kan det hjælpe lidt at dække mund og næse med et halstørklæde.
     
  2. Tal med din læge om evt. at tage mere af din bronkieudvidende behovsmedicin (”den blå”, f.eks. Bricanyl eller Ventoline)
     
  3. Kend dine tegn på en infektion/forværring: Det kan f.eks. være feber, eller at opspyt ændrer farve til gul/grøn mv. Aftal med din læge, hvordan du skal kontakte hende, eller evt. øge dosis af din medicin.

Hvorfor er kulden ubehagelig?
Halsen snører sig sammen, man bliver forpustet, og det er stærkt ubehageligt at være udenfor, når kulden skærer i lungerne. Sådan oplever mange lungepatienter vinterkulden.

Grunden til at du oplever den kolde luft som ubehagelig, er bl.a., at kølig luft i lungerne frigiver histamin i lungerne. Det får dine forgreninger (bronkierne) i dit luftrør til at trække sig sammen, og det kan give hvæsende vejrtrækning og åndenød. Kulden kan også gøre, at du som lungesyg med f.eks. KOL eller astma oplever, at de bliver mere påvirket af deres sygdom og oplever det, man kalder en forværring i sygdommen.

Du kan være mere påvirket af din sygdom
Hvis du er lungepatient, kan du opleve en forværring af din sygdom om vinteren i forhold til resten af året. Det skyldes både, at dine luftveje trækker sig sammen (på grund af af kulden) og bronkitis, som opstår pga. virus og brændselspartikler fra f.eks. brændeovne.

Hvis du er astmapatient kan du opleve, at du om vinteren har større behov for bronkieudvidende medicin.

Læs mere
Find ro i dig selv og din vejrtrækning
Guide til en go' morgen
Åndedrætsøvelser og vejrtrækningsteknik