×
×

Et kærligt skub, kan også stoppe rygning

Sidst opdateret: 
11-02-2022

BT bragte i sidste uge en artikel, hvor en sygeplejerske hjælper Martin med at droppe smøgerne efter 35 år. I sidste uge offentliggjorde Lungeforeningen en analyse, der viste, at vi danskere har europarekord i KOL-dødsfald. Således døde 3.355 danskere af sygdommen i 2020.

Det er smerteligt, at vi kan have en toppost i sådan et godt land som Danmark. Det er jo en snigende sygdom, man går rundt med i lang tid, før den bliver opdaget. Derfor skal vi have øget fokus på at opspore sygdommen ved blandt andet at måle lungefunktion og hjælpe folk med at stoppe med at ryge. Her er læger og personale i almen praksis og på hospitalerne vigtige. De kender, de patienter de møder, og kan på den helt rigtige måde give andre som Martin det kærlige skub, de behøver for at stoppe med at ryge, siger direktøren i Lungeforeningen, Anne Brandt.

Det tager ca. 30-50 år at udvikle KOL. Hos de 40-50 pct. af rygerne, der er disponeret for KOL, falder lungefunktionen 2-3 gange så meget som det naturlige aldersbetingede tab af lungefunktion. Rygestop giver ikke den tabte lungefunktion tilbage, men sikrer, at lungefunktionen kun falder med det naturlige aldersbetingede tab efterfølgende. Det gør derfor en stor forskel for det enkelte menneske som fortsat ryger, hvornår sygdom opdages, uanset om det drejer sig om kræft-, hjerte- eller diabetessygdom, så man kan sætte ind med behandling og rygestop, hvis personen ryger, og dermed bremse sygdomsudviklingen. For mennesker som lever med lungesygdom er det helt afgørende at få hjælp til rygestoppet for at bremse det accelererende lungefunktionstab.

Du kan læse artiklen fra BT her:

I en anden nyhed i ugens løb kom det frem, at et af midlerne til at få flere rygerne til at kvitte tobakken er, at de enkelte kommuner får lov til at give deltagerne på deres kommunale rygestopkurser belønninger i form af 1.200 kr. ved rygestop, så vælger flere at deltage på kurserne og forblive røgfrie efter kurserne.

Det synes vi, i Lungeforeningen, er et meget spændende tiltag, vi bakker op om. Alle tiltag der hjælpe mennesker til at gennemføre et rygestop bør fremmes. Rygestop kræver effektive behandlinger og stort menneskelig opbakning og support fra omgivelserne.

Artiklen fra TV2 kan du læse her.

Seneste data om danskernes rygevaner fra Sundhedsministeriet kan ses her.