×
×

Fem afgørende skridt mod en røgfri fremtid

Trods regeringens målsætning om en røgfri generation i 2030 ryger hver femte dansker stadig. Og de seneste seks år er andelen af rygere ikke faldet.

Nu giver en ny rapport konkrete anbefalinger til, hvordan vi i fremtiden får færre rygere i Danmark. Ikke mindst blandt børn og unge.

I Danmark ryger 22 pct. af danskerne fortsat. Det er flere end i de andre nordiske lande, og især blandt børn og unge er der stadig alt for mange, der begynder at ryge.

Hvis ikke udviklingen vender, estimeres det at to elever i hver skoleklasse vil dø af rygning senere i livet.

Men nu viser en ny rapport, hvordan Danmark ved hjælp af fem prioriterede indsatser kan komme i mål med en røgfri fremtid.

Bag rapporten står Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens partnerskab Røgfri Fremtid i samarbejde med WHO Europe og det europæiske netværk for tobaksforebyggelse, ENSP.

 

National handleplan for tobak

Rapporten giver fem konkrete anbefalinger til, hvordan vi i Danmark når målet om en røgfri generation, hvor ingen børn og unge begynder at ryge:

  1. En national handleplan for tobaksforebyggelse
  2. Højere pris på tobak
  3. Neutrale tobakspakker og tobak under disken
  4. Røgfri miljøer
  5. Tobaksindustrien skal ikke have mulighed for at påvirke sundhedspolitik

- Rapporten identificerer fem konkrete tiltag, der kan hjælpe vores børn og unge mod en røgfri fremtid. Her får vi dokumenterede virkefulde midler og konkrete tiltag fra førende eksperter, der alle repræsenterer lande, der selv har haft succes med at nedbringe antallet af rygere, siger projektleder Mathias Vestergaard Nielsen, projektleder i Lungeforeningen.

Han opfordrer til mere handling fra alle aktører, så visionen om en røgfri fremtid kan blive en realitet.

- 13.600 danskere dør om året alene i Danmark pga. tobaksrelaterede sygedomme. Og vi kan ikke nå målet om en røgfri fremtid ved at tale visioner og underskrive konventioner, der skal handling til. Vi håber derfor, at rapportens 5 råd bliver et springbræt til en samlet indsats fra politikere, organisationer og eksperter.

 

Vi skal lære af andre lande

Ud over de fem anbefalinger afdækker rapporten, i hvilket omfang vi i Danmark lever op til WHO’s rammekonvention om tobak. Danmark skrev i 2004 under på konventionen og forpligtede sig dermed til at arbejde med de mest effektive værktøjer for at forebygge rygning.

I Sundhedsstyrelsen giver rapporten stof til eftertanke:

- Som landets øverste sundhedsfaglige myndighed ved vi godt, at pilen også peger på os, når rapporten kritiserer den danske indsats på tobaksområdet. Derfor vil vi tage fat i rapportens anbefalinger og med den i hånden blandt andet se på, hvordan vi kan sikre, at der hele tiden er et solidt vidensgrundlag at træffe beslutninger på. Vi vil samtidig overveje, om vi er åbne og tydelige nok i vores arbejde, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

 

Om rapporten

Rapporten ”Capacity assessment on the implementation of effective tobacco control policies in Denmark” blev offentliggjort torsdag den 8. februar på konferencen ”How to achieve the tobacco-free vision in Denmark by 2030”, der blev afholdti FN-Byen i Københavns Nordhavn. Her blevhovedresultaterne præsenteret, og internationale oplægsholdere delte deres erfaringer med tobaksforebyggelse. Se programmet for konferencen

Bag rapporten står Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens partnerskab Røgfri Fremtid i samarbejde med WHO Europe og det europæiske netværk for tobaksforebyggelse, ENSP.

Lungeforeningen er en del af partnerskabet bag Røgfri Fremtid.

 

Tobak i tal

  • 13.600 danskere dør hvert år som følge at rygning
  • 22 pct. af danskerne ryger, heraf 15 pct. dagligt
  • Hver tredje 15-årig har prøvet at ryge
  • Blandt 16-25-årige ryger 22 pct. dagligt eller ugentligt
  • To elever i hver skoleklasse vil dø af rygning, hvis andelen af rygere ikke falder

Kilder: Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Lungeforeningen, Statens Institut for Folkesundhed

Læs mere om danskernes holdninger til tobaksforebyggelse

Få hjælp til rygestop