×
×

Flere skal på rygestop, hvis Danmark vil være røgfri

Sidst opdateret: 
31-05-2022

I dag, den 31. maj, er udråbt til ”World No Tobacco Day” af verdenssundhedsorganisationen WHO, og det markeres verden over. Tobak dræber hvert år over 8 millioner mennesker i verden – heraf 13.600 danskere - og derfor bruges dagen blandt andet til at markere de negative konsekvenser af tobak. Lungeforeningen sætter med en ny analyse fokus på vigtigheden af at hjælpe de 3 ud af 4 rygere, der gerne vil stoppe, med at gøre det.

665.000 danskere hiver hver dag cigaretpakken op af lommen. Det svarer til 14 procent af danskerne over 16 år ryger. Rygning øger risikoen for en lang række alvorlige sygdomme, og ca. hvert fjerde dødsfald i Danmark skyldes rygning.

Partnerskabet Røgfri Fremtid har en målsætning om at nå under 5 pct. daglige rygere i 2030. En fremskrivning af faldet i den årlige rygeandel fra 2010 til 2021 viser, at målet først vil være opfyldt i 2035 med den nuværende udvikling. Derfor skal der intensiveres yderligere for at få flere til at stoppe, og viljen er der. I den seneste nationale sundhedsprofil, siger tre ud af fire daglige rygere, at de gerne vil stoppe med at ryge.

Mange lungesygdomme udvikler sig over lang tid, fx lungesygdomme KOL, hvor lungefunktionen falder 2-3 gange så meget som det naturlige aldersbetingede tab af lungefunktion. Rygestop er derfor et effektivt middel til at bremse sygdommene. Man får godt nok ikke den tabte lungefunktion tilbage, men rygestoppet sikrer, at lungefunktionen efter stoppet kun falder med det naturlige aldersbetingede tab efterfølgende, og dermed går der væsentlig længere tid inden sygdommen forværres, end hvis man fortsatte med at ryge. 

Derfor er det også trist læsning, når man i Lungeforeningens analyse konstaterer, at næsten 50.000 rygere, svarende til lidt over 7 pct. har været tilmeldt et rygestoptilbud i 2020. Særligt trist er det, at kun lidt over 9.000 danskere blev tilmeldt et kommunalt rygestopkursus, og kun 2/3 af disse gennemførte deres forløb, for resultaterne på tilbuddene er gode. 70 pct. af deltagerne var røgfri ved kursets afslutning og 46 pct. stadig røgfrie seks måneder senere. 

”Der bør gøres meget mere for at hjælpe de tre ud af fire daglige rygere, der gerne vil stoppe med at ryge, med at gøre det. Flere rygere skal motiveres til at tilmelde sig rygestop-kurserne og dermed gøre op med deres afhængighed af nikotin enten via mere opsøgende arbejde i kommunerne eller ved at sundhedspersonalet motiverer flere til at stoppe. De kommunale kurser bør tilbydes med en frekvens, så en ryger, der er motiveret for rygestop, kan komme til et kursus i det øjeblik, personen er motiveret og ikke tre-fire uger efter”, siger Torben Mogensen, formand i Lungeforeningen.

Udover en øget indsats for at få flere til at stoppe med cigaretterne, håber Lungeforeningen også på tiltag, der kan få færre til at begynde rygningen i de politiske forhandlinger efter sundhedsreformen.

”Det er trist at se, at alle tiltag, der skulle få færre til at ryge, blev fjernet fra den endelige sundhedsreform. Blandt flere af vores medlemmer ser vi hver dag, hvad tobaksafhængigheden og deraf mange års rygning betyder i forhold til nedsat lungefunktion og problemer med åndedrættet. Derfor er det trist, at landets politikere, trods enighed om at færre skal starte med at ryge, ikke er nået til enighed om initiativer på dette område endnu. Vi krydser dog fingre for, at det sker i de kommende ugers forhandlinger”, siger Torben Mogensen formand i Lungeforeningen.

Find hele analysen på vores analyseside.