×
×

Rygestopkurser der virker

27 kommuner har uddelt gratis nikotinerstatning på rygestopkurser.

DR Nyheder 25. marts 2018:

Gratis nikotinerstatning har vist sig at være et vigtigt element i succefulde rygestop.

Årsagen til de succesfulde rygestop skal findes hos et netop afsluttet projekt, hvor 27 kommuner i tre år har kørt forsøg med at få storrygere til at kvitte smøgerne.

Skanderborg Kommune var med i projektet og tilbød Leif Eriksen og hans kone Pia, at de kunne komme med på et kursusforløb sammen med andre storrygere. På møderne stod kommunens rygestopkonsulent klar med råd og vejledning. Og samtidig fik deltagerne tilbud om gratis rygestopmedicin.

- Kurset har hjulpet rigtig meget. Vi fik nikotinerstatning i starten, og det var lige nok til at trappe mig ud af smøgerne, fortæller Leif Eriksen til DR.

 

Kunne I ikke have betalt medicinen selv?

- Det tror jeg godt, vi kunne. Men det er jo ikke alle, der har pengene til det. Og i sidste ende tror jeg faktisk, at det vil være billigere for kommunen at sponsorere det, hvis man sammenligner med omkostningerne til en, der får KOL eller en anden sygdom senere hen, siger Pia Eriksen.

 

Gratis medicin virker

Netop gratis medicin er en af hovedårsagerne til, at det store rygestopforsøg er blevet en succes, forklarer fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen Hanne Vibjerg til DR Nyheder.

- Der er flere, der starter op i forløbet, fordi de får et tilskud til rygestopmedicin. Derudover føler mange sig forpligtede til at blive på kurset, når de har fået det her fine tilbud fra kommunen med gratis medicin.

Forsøget begyndte i 2014 og blev afsluttet sidste år. Resultaterne er netop kommet. 47 procent af de 7748 rygere, der deltog, var stadig var røgfri efter 6 måneder. Det er flere, end man har oplevet tidligere, siger Hanne Vibjerg.

- Antallet af borgere der har succes med at holde deres rygestop efter seks måneder stiger, når de har kombinationen af rådgivningen og rygestopmedicin.

 

Mange kommuner tilbyder ikke gratis medicin

Men selv om gratis medicin er en effektiv vej til rygestop, er der mange kommuner, der ikke har det som et tilbud.

Det er på trods af, at der med satspuljeforliget er afsat 26,5 mio. kr. i perioden 2017-2019 til vederlagsfri udlevering af rygestopmedicin. For at kunne give medicinen gratis til borgerne i rygestopforløb, skal en kommune søge om dispensation hos Lægemiddelstyrelsen. Det har 75 kommuner gjort, men 23 kommuner har ikke søgt dispensation til at uddele gratis rygestopmedicin.

I Hedensted Kommune har man valgt helt at droppe kommunal hjælp til rygestop, fortæller Allan Petersen fra Dansk Folkeparti, der er formand for udvalget for Social Omsorg.

- Det er en privat sag, om man ønsker at holde op med at ryge, det er ikke en kommunal kerneopgave.

Hedensted Kommune hjælper kun med rygestop, hvis man har en lægehenvisning. Ellers må borgere selv løse opgaven med et rygestop.

- Der er så mange private aktører, og der må vi simpelthen henvise til dem, siger Allan Petersen til DR.

 

Læs mere
Rygning og tobaksforurenet luft
Hver femte dansker ryger stadig