Skal vores børn virkelig lære at ryge? | Lungeforeningen
Bemærk: Du kan som bruger af lunge.dk for øjeblikket ikke ændre dine oplysninger på din profil. Dette skyldes, at Lungeforeningen opdaterer hjemmesiden, så den lever op til den nye persondataforordning fra EU .
 
×
×

Skal vores børn virkelig lære at ryge?

Printer-friendly version

Hver dag lærer 40 børn og unge at ryge. Skal kurven knækkes, er der er brug for at tænke nyt. Det gør Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden nu med partnerskabet ”Røgfri Fremtid”.

Målet er, at ingen børn og unge ryger i 2030. Og 85 pct. Af danskerne bakker op om målsætningen.

- Ingen af de børn jeg har spurgt, har lyst til at ryge. Alligevel har jeg læst, at der hver eneste dag er 40 af de store, der starter. Så hvorfor gør I ikke noget?

Sådan spørger en lille dreng i en ny kampagnefilm fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Filmen er startskuddet til "Røgfri Fremtid", et partnerskab, der med nye metoder skal gøre op med det faktum, at 40 børn og unge hver dag begynder at ryge.

- Når så skræmmende mange unge begynder at ryge, skyldes det ikke mangel på oplysning. Alle ved, at rygning er usundt. Der mangler handling. Og vi har rent faktisk muligheden for at skabe den første røgfri generation i Danmark, hvis vi vil. Det kan være svært at stoppe med at ryge, så lad os sammen gøre det svært at starte, siger Leif Vestergaard, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

I Lungeforeningen bakker man op om Leif Vestergaards ord og ser frem til at bidrage som partner i Røgfri Fremtid.

Røgfri Fremtid lanceres den 31. maj 2017 med kampagnefilm på sociale medier, aktiviteter hos partnere og events over hele landet.

Det er samtidig dagen, hvor hele verden markerer WHO's World No Tobacco Day, og det er naturligvis en meget velvalgt dag til lanceringen, mener Lungeforeningens direktør Anne Brandt:

- Det er nu slaget skal vindes, siger hun.

Målet for Røgfri Fremtid er, at ingen børn og unge ryger i 2030. Det handler ikke om dem, der allerede ryger, men om ikke at give tobakken videre til vores børn.

 

Befolkning og civilsamfund bakker op
Ifølge nye tal fra rapporten ’Forebyggelse ifølge danskerne’ bakker 85 pct. af danskerne op om den ambitiøse målsætning. Opbakningen går på tværs af politiske skel og ligger på mindst 80 pct. i alle politiske partiers vælgergrupper.

En lang liste af kommuner, skoler, butikskæder, sundhedsfaglige organisationer, patientforeninger og mange andre er allerede partnere i Røgfri Fremtid. Fælles for dem alle er ønsket om ikke at give tobakken videre til vores børn og børnebørn.

- Det er nu, vi skal handle, hvis vi vil sikre, at dem, der er små børn i dag, ikke begynder at ryge, når de vokser op. Og vi behøver ikke bare vente på politikerne. Hvis vi viser, at vi er mange, der vil det samme og går nye veje, er det absolut muligt at skabe en røgfri generation, siger Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden.


Alle kan være med
Røgfri Fremtid vil inspirere alle til at gøre en indsats, der hvor de kan. Ryg ikke, når der er børn til stede. Gør skolerne røgfri. Sælg ikke tobak til unge under 18 år. Tiltagene kan være små eller store, men alle er de skridt på vejen mod den første røgfri generation.

Røgfri Fremtid lanceres den 31. maj 2017 med kampagnefilm på sociale medier, aktiviteter hos partnere og events over hele landet.

Hvert år 31. maj markerer WHO World No Tobacco Day i hele verden.

Se mere på www.røgfrifremtid.dk, www.facebook.com/RoegfriFremtid og Twitter #RøgfriFremtid

Categories: