×
×

Sundhedsminister vil undersøge e-cigaretter

Over en periode på to måneder fra 28. juni til 20. august er der blevet indrapporteret flere sygdomstilfælde i forbindelse med brug af e-cigaretter i USA. I alt er der tale om 193 sager i 22 amerikanske stater. Symptomerne blandt de ramte inkluderer hoste, åndedrætsbesvær, træthed og i nogle sager opkast og diarré. Senest har myndighederne i staten Illinois forbundet et dødsfald efter lungesygdom med brugen af e-cigaretter. Det er angiveligt første gang.


Sundhedsminister vil undersøge hvor skadelige e-cigaretter er

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) vil nu have Sundhedsstyrelsen til at undersøge, hvor meget e-cigeretter skader. 

- Når der kommer nye oplysninger frem fra et andet land, som har stor vækst. Det er USA, hvor det viser sig, at det måske kan være endnu mere skadeligt og livstruende, end vi hidtidigt har vidst. Så er vi nødt til at få undersøgt det hurtigst muligt, udtaler Magnus Heunicke til DR P4 Radioavisen 25. august 2019. 

Ministeren understreger samtidigt, at der er stor forskel på det danske og det amerikanske e-cigeretmarked. Det amerikanske e-cigeretmarked er stort set ureguleret i forhold til det danske. 

- Men vi skal være helt sikker på, at vi opsamler alt viden, når der kommer sådan noget her frem. 

Mindst 193 tilfælde af den alvorlige lungesygdom i 22 forskellige stater. Mange af de ramte er teenagere og unge, rapporterer Centers for Disease Control i USA.I USA kunne mundighederne fredag d. 28. august for første gang rapportere et dødsfald på grund af e-cigaretter. 


Lungeforeningen glæder sig over Sundhedsministerens beslutning

Formand i Lungeforeningen, Torben Mogensen, glæder sig over ministerens beslutning:

- Det er ligesom om, at man har italesat fra industriens side, at e-cigaretter er udskadelige, og det er vi stærkt bekymrede for, om de i virkeligheden er. Vi tror, at det er de formentlig ikke, så derfor er det rigtig vigtigt det, sundhedsministeren har taget initiativ til, udtaler formand i Lungeforeningen, Torben Mogensen, til DR P4 Radioavisen 25. august 2019. 

Hør hele udsendelsen på DR P4 25. august 2019

Læs artiklen "Minister vil undersøge e-cigaretter efter lungesygdomme i USA" på DR.dk

Hør Anders Løkke Ottesen, speciallæge i medicinske lungesygdomme, ved Aarhus Universitetshospital udtale sig om brugen af e-cigaretter i Go Morgen P3 27. august 2019 (ca. 2:13 inde i indslaget)

Læs nyheden "Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke brug af e-cigaretter" på SST.dk