×
×

Undgå damp fra e-cigaretter, hvis du har dårlige lunger

Nyt studie fra USA viser, at det som passiv ryger kan være sundhedsskadeligt at inhalere dampe fra en e-cigaret. Særligt hvis du lider af astma.

- Studiet, der har fokus på børn og unge med diagnosticeret astma, viser, at hvis en astmatiker opholder sig i samme rum eller i en bil med nogle, der damper på en e-cigaret, er der 27 procent større risiko for at opleve en forværring i ens astma. Og det er ganske foruroligende, lyder det fra Charlotta Pisinger, klinisk professor i tobaksforebyggelse på Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse ved Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.


Studiet kan overføres til danske forhold
Studiet er netop blevet offentliggjort i tidsskriftet Chest Journal, og ifølge Charlotta Pisinger kan det godt konverteres til danske forhold, hvor der er mange, som damper på e-cigaretter - også blandt de helt unge.

- Jeg mener, det er relevant at informere om, at hvis man har astma, KOL eller generelt dårlige lunger, bør man ikke være i lokaler, hvor der bliver dampet – præcis som man ikke bør opholde sig i samme rum som rygere. For lungerne har ganske enkelt ikke godt af dampen fra e-cigaretterne, forklarer Pisinger, som peger på, at det kræver mere forskning på området, før man kan lave generelle anbefalinger om, at folk med dårlige lunger bør holde sig fra e-cigaretter både som rygere og i forbindelse med passiv rygning.

Ifølge Charlotta Pisinger er det en unik, velgennemført undersøgelse, som undersøger effekten af passiv dampning fra e-cigaretter.

- Samtidigt er det en stor højkvalitetsundersøgelse med mere end 10.000 børn og unge fra 67 amter i Florida - kun tre skoler deltager ikke, pointerer Charlotta Pisinger, som samtidigt peger på, at forskerne har lavet en meget systematisk dataindsamling, der peger i en og samme retning.

Læs hele artiklen Overlæge advarer: Folk med dårlige lunger skal ikke være i samme rum som rygere af e-cigatter

Læs mere om e-cigaretter

Skoler forbyder e-cigaretter

Hver 7. teenager damper

E-cigaretter lærer børn at inhalere