×
×

Spørgsmål og svar om sarkoidose

Spørgsmål og svar om sarkoidose

 

Smitter sarkoidose?

Hverken lungesarkoidose eller hudsarkoidose smitter. 
Sygdommen kan ikke overføres hverken ved tæt fysisk eller seksuel kontakt.
 
Er sarkoidose en form for kræft?

Nej. Sarkoidose er ikke en kræftsygdom.
Det er en inflammatorisk bindevævssygdom, der skyldes en speciel immunreaktion overfor ukendte bakterier eller virus.
Sygdommen har intet at gøre med kræft, heller ikke med lymfekræft.
 
Er sarkoidose en form for allergi?

Nej. Sarkoidose har intet at gøre med allergi.
En person kan dog ved et sammentræf have både sarkoidose og allergi.
Hvis der er mistanke om allergi bør der udføre en allergitest.
 
Må jeg blive gravid?

Der er ingen øget risiko ved graviditet, hverken for mor eller barn. Kvinder med let sarkoidose får normalt sunde og velskabte børn. Under graviditet oplever de fleste en bedring i sygdommen.

Med en let grad af sarkoidose, som ikke kræver behandling, er det muligt at gennemføre en normal graviditet.

Vil du gerne blive gravid og får du behandling med immunmodulerende stoffer (metotrexat, azathioprin, mycophenolat) skal du stoppe med disse inden du bliver gravid, af hensyn til risikoen for fostermisdannelser.

Spørg under alle omstændigheder din læge til råds, hvis du planlægger at blive gravid.
 
Skal jeg spise en særlig kost, hvis jeg har sarkoidose?

De fleste patienter med sarkoidose må gerne spise normal kost. Patienter med for højt plasma calcium bør begrænse indtaget af fødemidler, der indeholder meget calcium (kalk), dvs. mælk, ost og andre mælkeprodukter. Spørg lægen til råds.
 
Må jeg tage vitaminpiller og andre kosttilskud?

De fleste patienter må tage almindelige multivitamintabletter, der indeholder 5-10 mikrogram D-vitamin. Kalktabletter og ekstra D-vitamintilskud må kun tages efter aftale med lægen.

Patienter med forhøjet plasma calcium må ikke tage vitamintabletter med D-vitamin eller kalktabletter. Begge former for kosttilskud kan få plasma calcium til at stige endnu mere.

Spørg lægen til råds, hvis du vil tage andre former for kosttilskud.
 
Må jeg solbade og gå i solarium?

Langvarig solbadning og ture i solarium bør undgås. Følg Sundhedsstyrelsens retningslinier. Solens ultraviolette stråler danner D-vitamin i huden. Det svarer til at tage ekstra D-vitamintilskud.

Er du sarkoidose patient med forhøjet plasma calcium kan dette stige yderligere. Spørg lægen til råds.
 
Sarkoidose og tobaksrygning?

De fleste patienter med sarkoidose er ikke rygere. Hvis du ryger, er det vigtig at stoppe fuldstændig med at ryge. Tobaksrygning forværrer lungesarkoidose.

Du kan få hjælp til at stoppe med at ryge.
Tobaksrøg er skadelig for lungerne, og giver også en øget risiko for at få kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) og lungekræft. Du bør også undgå passiv rygning.
 
Må jeg dyrke motion?

Ja, endelig! Det er vigtigt, at holde dig i god fysisk form og få mindst en halv times motion daglig. Se Sundhedsstyrelsens retningslinier.

Motion og sport skal dyrkes i det tempo, du kan klare uden at overanstrenge dig. De fleste patienter med sarkoidose har et normalt fysisk aktivitetsniveau.

Hvis du har nedsat lungefunktion, er det godt hvis du dyrker motion i den udstrækning, du kan klare uden blive alt for forpustet. Spørg lægen til råds.
 

Påvirkes min daglige livsførelse?

Som regel ikke. De fleste med sarkoidose lever et normalt liv, både arbejdsmæssigt, i fritiden og socialt. Nogle patienter med nedsat lungefunktion tilpasser deres dagligdag efter den fysiske aktivitet de kan klare.
 

Må jeg tage på udlandsrejse - kan jeg klare en flyrejse?

De fleste patienter kan rejse som de plejer at gøre. En sarkoidose patient med svært nedsat lungefunktion, eller en patient der får iltbehandling, bør rådføre sig med lægen inden flyrejsen.

Det er også vigtigt at undersøge om rejsesygeforsikringen dækker i udlandet, hvad enten man rejser med fly, bil eller båd. Kontakt lægen og forsikringsselskabet inden rejsen købes.
 
Er der ændrede vilkår for livsforsikring?

Patienter med sarkoidose vurderes på basis af helbredsoplysninger i en lægelig helbredsattest. De fleste patienter forsikres til normal præmie.

Forudsat, at der gennem en periode på mindst to år er normal lungefunktion og røntgenbillede af lungerne viser små, stabile eller aftagende infiltrater Hos de øvrige patienter er vurderingen individuel, afhængig af sygdommens sværhedsgrad og forløb.

Få inspiration til træning, åndedrætsøvelser, mad og meget mere under Hjælp til din hverdag.

 

Sundhedsfaglig redaktør: 
Nils Milman, speciallæge i intern medicin, lungemedicin og allergologi