×
×

Medicinrådet gav ja til ny behandling

Sidst opdateret: 
11-03-2022

Medicinrådet gav i slutningen af februar deres anbefaling til at Ofev kan anvendes som standardbehandling af interstitiel lungesygdom med progredierende fibrose, PF-ILS.

Medicinrådets ja betyder, at det bliver lettere at hjælpe flere patienter med lungefibrose, herunder dem, der har autoimmun gigtsygdom med lungeinvolvering, og det glæder Elisabeth Bendstrup, der er lærestolsprofessor i lungesygdomme ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet samt overlæge og ph.d. på Afdelingen for Lungesygdomme, Aarhus Universitetshospital, som siger, at det betyder, at de nu kan behandle patienter med interstitiel lungesygdom med progredierende fibrose bedre og mere effektivt. I Lungeforeningen glæder man sig også over godkendelsen.

”Vi arbejder hver eneste dag for, at alle lungepatienter kan tilbydes den bedst mulige behandling og det er derfor et stort skridt, når nye behandlinger kan tilbydes til patienter med lungesygdomme. Når vi i Lungeforeningen kæmper for at få en national forpligtende plan for mennesker, der er er lungesyge, er det, fordi det desværre ofte er en alt for lang proces at blive udredt for bl.a. lungefibrose og ofte er et komplekst forløb, som patienterne går igennem. Diagnoseforsinkelser får en stor betydning for patienternes sygdomsforløb i form af mistede leveår og nedsat funktionsniveau og det er så trist. Derfor er forskning, som vi heldigvis ser udvikle sig, i et tværfagligt samarbejde af ildsjæle og dedikerede læger med høj ekspertise inden for lungemedicin, thorax-radiologi, patologi, reumatologi og kardiologi, helt afgørende for at hjælpe disse patienter”, siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.

Der findes i dag tre specialiserede centre i Danmark, hhv. København, Odense og Aarhus som har fokus på autoimmun gigtsygdom og lungefibrose og arbejder for at optimere og forbedre udredningsforløbene.

Læs hele artiklen om Medicinrådets godkendelse her.

Læs også Lungeforeningens råd og viden om lungefibrose her.
Læs om den lange ventetid for IPF-patienter her.

Læs også om Danmarks Lungeforenings Fond, som støtter forskningen omkring IDF og om professor Elisabeth Bendstrup.