Lungekollaps | Lungeforeningen
Bemærk: Du kan som bruger af lunge.dk for øjeblikket ikke ændre dine oplysninger på din profil. Dette skyldes, at Lungeforeningen opdaterer hjemmesiden, så den lever op til den nye persondataforordning fra EU .
 
×
×

Lungekollaps

3 posts / 0 new
Seneste indlæg
Lungekollaps

Eftersom der ikke findes megen materiale om en særlig form for spontan lungekollaps, laver jeg et lille indlæg, i håb om det kan hjælpe nogen derude.

For to år siden oplevede jeg pludselig en spontan lungekollaps i min højre lunge. Jeg havde ingen smerter, men blot en underlig rullen i lungen, når jeg bøjede mig ned. Jeg henvendte mig til lægen, der lidt modvilligt sendte mig til røntgen (jeg havde jo hverken feber eller ubehag). Efter røntgen blev jeg ringet op, og røntgenlægen fortalte mig, at jeg havde en højresidet lungekollaps - jeg skulle tage på hospitalet med det samme. På hospitalet blev jeg røntgenfotograferet endnu en gang, og ja - den var god nok. Jeg havde en lille lungekollaps. Jeg blev sendt hjem igen med besked om, at det var helt naturligt, at man som høj og slank kvinde (dog var det oftest mænd) havde en kollaps i lungen. Jeg skulle naturligvis til kontrol om et par dage, og her viste billederne, at lungen havde foldet sig ud igen. En måned senere skete det igen: den karakteristiske rullen i lungen, men ingen ubehag. Jeg ringede 1813, og røntgenbillederne viste atter en lille kollaps i højre lunge. Denne gang blev jeg indlagt over natten, og jeg fik ilt, selvom jeg ikke havde gener af nogen art. Atter insisterede lægerne på, at det var min højde og drøjde, der var årsagen til min kollaps. Jeg var selv begyndt at blive noget skeptisk, og jeg bad om en scanning, så de kunne få undersøgt om jeg havde bleps eller andet i lungerne. Det havde jeg ikke.

Så kom den tredje kollaps - præcis en måned efter. Atter blev jeg indlagt, og nu begyndte jeg at lave noget research på nettet. Jeg søgte på alskens ord, men der var ikke meget at finde på dansk. På et amerikansk forum faldt jeg kort over en formulering i et debatforum, og så gik der en prås op for mig: jeg havde haft tre kollapser, imens jeg havde menstruation. Det hedder åbenbart Catamenial Phenumothorax, og ja, det er forbundet med menstruation (og åbenbart også endomitriose - selv om jeg ikke vidste. jeg led af det). Jeg orienterede lægerne om min nyfundne viden, og ingen af lægerne kendte til sygdommen. Heldigvis blev jeg videresendt til Riget, og kirurgerne her kendte godt til den sjældne lidelse. Jeg blev opereret, og de fandt endo-væv i mine lunger samt store huller i mit mellemgulv. Nu er jeg på minipiller og må ikke have menstruation. Efter de har sat mig i denne behandling, har jeg ikke haft (jeg krydser fingre) en kollaps. Så: kvinder i den fertile alder. Hvis I oplever kollaps (primært i) højre lunge, når I har menstruation: det hedder Catamenial Pneumothorax, og det kan behandles!

 

 

 

 

 

Lungekollaps

Min venstre lunge faldt sammen en gang i 1970’erne. Jeg oplevede det som noget lidt underligt og ukendt, der gjorde lidt ondt og jeg blev en del stakåndet. For ligesom at få det ’arbejdet væk’ så lagde jeg mig på gulvet i stuen, sammen med vore den gang to små børn. På ryggen, hvor vi med armene skubbede rumpen og benene så højt op som muligt. Her lå vi så alle tre og lavede ’cykeløvelser’. Men det hjalp ikke, så jeg gik tidligt i seng. Næste morgen var jeg mere stakåndet og det gjorde noget mere ondt at trække vejret.

Jeg kørte i bil op til lægen, 1½ km. - Lægen foreslog at jeg kørte til Frederikssund Sygehus (ca yderligere 12 km) for at få taget røgten. Efter det spurgte en læge på hospitalet mig om, hvordan jeg var kommet derop, for det er uansvarligt at køre bil med sammenklappet lunge. - Jeg kom hurtigt efter på operationsbordet og fik isat en ventil.

Jeg har ikke senere oplevet sammenklappet lunge. Man mente årsagen var at jeg har mange luftbobler i mit lungevæv. De fleste af disse bobler springer på et eller andet tidspunkt. Her kan man så være uheldig med at det forårsager lungekollaps, alt efter hvor de sidder.

Det var nok min første varsel om at stoppe med rygning. Men der gik yderligere mange år inden det for alvor lykkedes at stoppe.

mvh / Herman  

min mors klapper sammen

Min mor og bror har lunger der klapper sammen hele tiden. De har Birt hogg dube syndrom. Man kan også have LAM.

Tilføj kommentar

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.