×
×

Derfor er træning godt for dig



Det er rigtig godt for dig at holde dig fysisk aktiv, for når du træner, så forbedrer du:

  • din kondition
  • musklernes styrke
  • din og dine musklers udholdenhed

"Det er sundt at blive forpustet, når du træner. Og træning kan hjælpe alle lungepatienter"

Bente Klarlund Pedersen, professor og leder af Center for Aktiv Sundhed, Rigshospitalet


Du kan ikke forbedre din lungefunktion ved træning, men du kan blive bedre til at udnytte den lungefunktion, du har. Når du træner, vil du forbedre din vejrtrækning, fordi dine lunger bliver mindre belastede ved fysisk anstrengelse.

Du oplever, at din vejrtrækning bliver bedre, og at du bliver mindre forpustet.

Derfor bør alle mennesker, også lungesyge, leve så fysisk aktivt som muligt.

- Jo mere forpustet du bliver af din træning, jo bedre får du det. Men du skal blive forpustet på den rigtige måde, siger professor Bente Klarlund Pedersen.

Det er en myte, at lungepatienter ikke har godt af at blive forpustet.

Det er sundt at lave ting i hjemmet selv, købe ind og i det hele taget bruge kroppen - også under sygdom.

- Det er vigtigt at blive forpustet, når du træner. Og træning kan hjælpe alle lungepatienter, fortsætter Bente Klarlund Pedersen.

 

Træning er lige så vigtig som medicin

Det kan virke underligt, men:

- "Lungepatienter har mere behov for fysisk træning end de fleste andre”, konstaterer overlæge og lungeprofessor Peter Lange, der også er tilknyttet Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.

- "Patienter skal ikke tro, at træning bare er en ekstra indsats, man kan vælge at gøre. Træning er lige så vigtig som den medicin, du tager. I nogle tilfælde kan træningen være bedre end din medicin”, siger lungeprofessor Peter Lange.

Lungefunktionen udgør kun en del af det system, der fordeler ilten i kroppen.

En anden, lige så vigtig funktion, er blodkredsløbets transport af ilt ud til muskler og organer.

- "Svage muskler har brug for mere ilt, fordi de er dårlige til at udnytte ilten. Styrker du dine muskler, får de mere udbytte af den ilt, du optager", forklarer Peter Lange.

Bente Klarlund understreger, at træning ikke handler om at erstatte medicinen.

- "Nej, sådan er det ikke. Men patienten skal opfatte træning som en del af behandlingen på lige fod med medicin, rygestop og vaccination. Nogle gange kan træning erstatte medicin, andre gange supplerer de hinanden. Men du skal ALTID træne, hvis det overhovedet kan lade sig gøre", siger hun.

En stor mængde forskning viser:

- at mennesker med kroniske lungesygdomme er nogle af de patienter, der har den største positive effekt af at motionere. Derfor gælder det bare om at komme i gang.

Det kan godt være en stor udfordring, og det første skridt er altid det sværeste.

- Selv mennesker med meget syge lunger kan trænes, så de får en bedre kondition. Al bevægelse er bedre end ingenting. Det gælder om at starte i det små, og efterhånden bliver det lettere at klare mere", siger Bente Klarlund. 


Skrøbelighedens cirkel - den negative cirkel - en farlig cirkel

Med en kronisk sygdom er det nemt at komme ind i en negativ cirkel, hvor det er svært at dyrke motion.

Fagfolk kalder det skrøbelighedens cirkel og det kan være en farlig cirkel at komme ind i.

Har du en kronisk lungesygdom kan du føle dig svækket, fordi du ikke bruger din krop.

Bliver du ved med at holde din krop i ro, fører det til, at du bliver endnu mere svækket og har endnu mindre mod på at kaste dig ud i bevægelse.

Det fører igen til mere svækkelse og mere inaktivitet, som kan lægge grunden til andre sygdomme.

Det kan være:

  • dårligt kredsløb og hjerte
  • fedt omkring organerne
  • diabetes 2 

Derfor er det rigtig vigtigt at komme ind i en god cirkel, hvor træning og bevægelse er en del af dagligdagen.

Bente Klarlund fortæller:

- "Det er klart, at der gør sig særlige forhold gældende for lungepatienter. Fordi de let mister vejret, har de ekstra brug for instruktion i, hvilken træning de kan magte og har udbytte af. Således kan træningen målrettes imod det bedste resultat for den enkelte patient. Derfor er det også en vigtig del af formålet for Center for Aktiv Sundhed, at vi kommer ud i kommunerne og uddanner de folk, som har med lungepatienter at gøre, og at vi påvirker uddannelsesinstitutioner til at arbejde med aktiv sundhed".
 

Bliv ved, lidt endnu, én gang til! - det er muligt og det gavner

En udfordring er at komme i gang med motion. En anden udfordring, der måske kan være endnu større, er at blive ved - specielt for mennesker med en lungesygdom.

"Mange lungepatienter træner, mens de bærer deres iltapparat i rollatoren", siger Peter Lange, overlæge på Hvidovre Hospital, og lungeprofessor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet.

Han fortæller også, at en del patienter slipper for at bruge ilt, når de har trænet i et stykke tid.

Peter Lange har set mennesker med lungesygdom træne i hold eller alene, indendørs og udendørs, med vægte eller på kondicykel.

Al træning, som kan måles, har god effekt for lungepatienter.

- "Alfa og Omega er, at du bliver ved med at træne, når du er færdig med dit rehabiliterings- og træningsforløb. Vores helt store bekymring for den enkelte patient er, om patienten dropper træningen, efter de har forladt vores eller det kommunale tilbud om træning”, siger han.

- "Du skal finde noget spændende, noget som du gider. At gå er god træning, det er kondicykel også eller du kan rejse og sætte dig på en en stol, så mange gange du kan. Det handler ikke så meget om redskabet, det handler mere om variation og om, at du synes det er så sjovt, at du gør en indsats hver dag. Det nytter ikke, at du prøver at holde fast i en træningsform, du ikke gider. Find noget du synes om, det er det vigtigste.

Til gengæld kan professoren love dig, at du får det bedre!

Peter Langes egne forsøg viser typisk,at lungepatienter efter endt træningsforløb på Center for Aktiv Sundhed klarer en gang-test dobbelt så godt som før træningsforløbet. Næsten alle melder også, at de har fået det bedre psykisk.

- "Mit råd til alle med lungesygdom er at opsøge de rehabiliteringstilbud, der findes i næsten alle kommuner efterhånden. Dér kan du træne med andre i samme situation og med en uddannet instruktør, som forstår at gøre dig forpustet – på den rigtige måde, så det styrker dine muskler og dermed åndedrættet", siger Peter Lange.