×
×

Træning er godt - med måde

Et mindre studie af intensiv træning til patienter med svær KOL stiller spørgsmål om, hvorvidt højintensiv træning er en god idé.

Jo mere du bevæger dig, des flere kræfter får du. Sådan lyder meldingen i de seneste KOL-anbefalinger udarbejdet af Sundhedsstyrelsen.

Når mennesker med KOL træner, får de stærke muskler og knogler, mindre åndenød, bedre balance og mange andre fordele.

Det er ikke farligt at blive forpustet og få blodet til at rulle hurtigere i årerne – det forholder sig lige omvendt: Det er vigtigt at presse sig selv fysisk og blive forpustet hver dag. Det gælder ikke kun mennesker med en lungesygdom – det gælder os alle.

Men det føles ikke nødvendigvis godt, hvis man i forvejen har vejrtrækningsproblemer, og derfor er det ekstra vigtigt at få information og vejledning om den rette mængde træning ud til patienterne.

Derfor bør man lære, hvad den rette mængde træning er for ens niveau fx via kommunernes træningscentre eller hospitalets rehabilitering.

 

Et overraskende resultat

I studiet med 32 deltagende patienter med svær KOL kunne man konstatere, at fem ud af de 15 personer, som i studiet havde dyrket højintensiv motion, var døde inden 18 måneder efter forsøget. I gruppen, som havde dyrket normal træning var der ingen dødsfald.

Konklusionen blev, at man skal være mere varsom med at træne mennesker med svær KOL.

Ifølge Lone Schaadt, der er fysioterapeut på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, og har stået i spidsen for undersøgelsen, bør studiet give anledning til at revurdere anbefalingerne om træning til denne gruppe.

 

De er blevet presset for hårdt

Lungeprofessor Peter Lange har siddet i den ekspertudvalg, der har udarbejdet de seneste KOL-anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen.

Han er ikke lige så bekymret som Lone Schatt. I en artikel i BT om undersøgelsen siger han:

- Har de presset dem for hårdt? De har presset dem hårdere, end vi gør normalt. Jeg ville ikke presse mine patienter så hårdt, som de har gjort. Men jeg tror ikke, at patienterne i forsøget er døde, fordi de har presset dem..

Et dødsfald skete dagen efter, at træningen stoppede, og Peter Lange kan ikke udelukke, at der kan være en sammenhæng der. Men han tror ikke, at dødsfaldene, der skete flere måneder efter, har noget at gøre med træningen. Træning har ifølge ham ikke en effekt, der strækker sig over så mange måneder. Han tror derfor mere, der er tale om tilfældigheder.

Peter Lange slår fast, at motion stadig er rigtigt og vigtigt for KOL-patienter. I dag er anbefalingerne, at KOL-patienterne skal træne 80 pct. af deres maksimale ydeevne.

Han mener ikke, at der er grund til at træne patienterne så hårdt (90-95 pct.), som de gjorde i studiet, fordi ældre og alvorligt lungesyge mennesker kan falde om, besvime og bliver dårlige af for hård træning. Der er ingen grund til at presse dem mere, siger han.

 

Læs mere

Læs hele artiklen ”Alarmerende” resultat efter dansk kol-undersøgelse: Fem ud af 15 deltagere døde i løbet af forsøget på bt.dk
Læs også 5 ud af 15 patienter med svær KOL døde efter dansk forsøg med intensiv gangtræning på dagensmedicin.dk
Få tips og råd til din træning