×
×

Træning i vand er sikkert og sjovt for lungepatienter

Sidst opdateret: 
11-08-2022

Er svømmehallens klor og lungepatienters lunger en god kombination? Vibeke Backer, professor, speciallæge og dr.med., er ikke i tvivl: hellere klor end passivitet. Hun slår fast, at alle, som træner normalt, og endnu mere dem, som slet ikke træner, kan have gavn af at svømme.

Svømmehallens rygte skal renses
Ifølge Vibeke Backer er det en myte, at der er bakterier i vandet i svømmehallen, da der jo er klor i. Ifølge hende vil det hurtigt blive opdaget, hvis der f.eks. er blevet tisset i vandet, som hele tiden kører gennem et filter.

Men kan klor i sig selv være skadeligt for lungepatienter? En række studier viser, at bademestrene, som sidder i svømmehallen hver dag, ikke har øget astmaforekomst af at sidde i klor, men der er flere studier, som har vist, at de kan udvikle hoste. Det er også påvist, at børn og unge, som ikke har astma i familien, ikke får forandringer i luftvejene eller øget astmaforekomst, når de svømmer, forklarer Vibeke Backer. Det er dog velkendt, at elitesvømmere har øget forekomst af astma, og derfor har flere forskere undersøgt, om klor kan være årsagen. Der er både studier, der ikke finder en sammenhæng, men også studier, der finder sammenhæng. Vibeke Backer vil dog til enhver tid anbefale, at babyer, hvor der er allergi i familien, skal finde en anden aktivitet end vandplaskeri i svømmehallen. Forskning viser nemlig, at babyer af familier med enten høfeber, astma eller børneeksem, har øget risiko for at udvikle sygdom ved babysvømning. Men alle andre må rigtig gerne svømme!

Flere muskler i sving ved svømning
Vibeke Backer anbefaler træning 2-3 gange om ugen, og her er træning i vand en glimrende træningsform. Svømning er en rigtig god sport, fordi man bruger langt flere muskler i hele kroppen, end i mange andre sportsgrene – og regelmæssig træning kan have stor effekt på tilværelsen. Det har i mange år været dokumenteret, at motion gavner KOL-patienter, og Vibeke Backers forskning har påvist, at motion kan forbedre astmatikeres astmakontrol og reducere mængden af medicin.

For de fleste kan det være ubehageligt at hive efter vejret, fordi man har trænet for hårdt, og for mennesker med en lungesygdom kan det give anledning til bekymring. Så start i dit eget tempo og sørg for at gøre svømning og træning til en god oplevelse.

I næste udgave af Lungenyt - nr. 3/2022 -  som udkommer i september, kan du læse hele artiklen og få tips til sjove øvelser i vand.