×
×

Bjarne sang sig fra iltapparat – nu bakker forskning op

Når du synger, bliver din fysik forbedret. Kordeltagerne har længe mærket de positive effekter af sangen på både krop og humør, og nu bliver det understøttet af forskning: Der er målbare effekter af at synge.

I Kalundborg mødes omkring 20 mennesker med lungesygdom hver onsdag ved middagstid for at synge. Koret har netop haft 10-års jubilæum, og i tidernes morgen var det Heide Ellingsen, som tog initiativ til at etablere et lungekor i byen. Dengang fandtes der kun et enkelt andet lungekor på Sjælland – nemlig i Hillerød – og det var kommet Heide for øre.

– Jeg hørte om det i medierne og tænkte, at sådan et skulle vi da også have, siger Heide.

Herfra handlede hun hurtigt, og på bare tre måneder var byens lungekor en succes. Heide er selv lungesyg og har deltaget i de ugentlige korsamlinger, siden koret blev etableret – lige med undtagelse af de måneder, hvor det har været lukket på grund af coronapandemien. Hun forklarer, at det var en svær periode, hvor hun savnede sangen og de andre deltagere.

– Jeg ringede jo til dem for at høre, hvordan de havde det, og det var frygteligt at undvære sangen. Jeg kan mærke, at jeg har nemmere ved at trække vejret, når jeg har været til kor, og så er man jo bare glad bagefter. Vi går syngende derfra, siger hun.

En anden kordeltager er Bjarne Jørgensen. Han fik konstateret KOL i 2013 og havde dengang iltapparat. Han startede i koret ikke længe efter, og herfra begyndte tingene at gå fremad. Efter et halvt år med sang smed han ilten.

– Det var helt vildt. Når jeg kom til tjek i Holbæk, blev mine resultater bare bedre og bedre, griner Bjarne.

Hans historie er et eksempel på et af de opsigtsvækkende resultater med at synge, som nok ikke vil være muligt at opnå for alle. Når det er sagt, så viser ny forskning faktisk, at sangen har målbare effekter.

 

Ny forskning: Sang forbedrer din fysik

Siden ordet lungekor begyndte at komme på folks læber og vokse frem for et årti siden, har der manglet reel evidens for, at sangen havde en fysisk effekt. Uffe Bødtger er professor i lungemedicin og forklarer, at man i lang tid har haft en række hypoteser, men manglet bevis. Det bevis har han nu været med til at skaffe og fremlægge. I et studie, som er støttet af Danmarks Lungeforenings Fond, har man nemlig undersøgt, hvorvidt sang på den korte bane kan forbedre både den fysiske arbejdsevne og det fysiske aktivitetsniveau hos mennesker med en lungesygdom.

Studiet sammenligner effekten af sangtræning hos personer, som blev henvist til lungerehabilitering. Fysisk træning er en afgørende del af lungerehabilitering, som også omfatter mange andre aspekter end træning.

Derfor fik halvdelen af forsøgsdeltagerne almindelig fysisk træning, mens den anden halvdel fik sangtræning – for begge grupper foregik træningen i 90 minutter to gange om ugen i ti uger.

Her viste det sig, at sangtræningen havde samme effekt som den fysiske træning, når man så på forbedring i gangdistance. Desuden så det ud til, at sangtræning havde en positiv effekt på både åndenød og livskvalitet. Der er dog stadig meget, man mangler at finde ud af, og det er vigtigt at understrege, at der her er tale om forbedring på den korte bane. Man ved altså ikke, om sangtræning har samme potentiale som fysisk rehabilitering på den lange bane.

– De nuværende fund har givet os blod på tanden, og vi er i gang med at søge fondsmidler til at lave et langtidsstudie, som kan give yderligere indsigt og give os en bedre forståelse for sangens virkningsmekanismer, siger Uffe Bødtger.

Selvom man endnu mangler en dybere forståelse for, hvorfor sangtræning kan gavne lungepatienter, er der nogle teorier, som sandsynligvis kan forklare en del af sangens positive effekt.

 

Styrker mellemgulvet

Når man er lungesyg, bliver vejrtrækningsmuskulaturen ofte svækket med tiden. Den væsentlige vejrtrækningsmuskel er mellemgulvet, som bliver aktiveret, når man synger. Derfor er det også en vigtig del af sangtræningen, at man arbejder med en målrettet opvarmning af mellemgulvsmuskulaturen, så muskulaturen på den måde bliver stærkere. Det kan betyde, at man får nemmere ved at trække vejret og styre sin vejrtrækning, som også er vigtige komponenter i sang, hvor man skal udnytte sin luft rigtigt.

En vigtig pointe er dog, at korlederne, som stod for sangtræningen i undersøgelsen, havde været på kursus og fået indsigt i fysiologiske aspekter og sygdomslære for bedre at kunne tilrettelægge sang og opvarmning for personer med en lungesygdom.

Om sang virker på andre måder eller hvilken type sangtræning, der er mest effektiv, mangler der videre undersøgelser af. Undersøgelser, som forhåbentligt bliver sat i gang i den nærmeste fremtid.

 

Et godt alternativ

Når de møder op til kor, tænker hverken Heide eller Bjarne ikke meget over alle mekanismerne bag sangen. De høster de positive effekter, og så er de glade for at komme ud og være sociale, hvilket også er meget vigtigt i koret. Ensomhed kan nemlig være et problem for mange mennesker med en lungesygdom, og derfor giver en aktivitet som kor livsglæde og fællesskab.

Det kan Rita Nielsen genkende. For hende er koret en social livline, og selvom hun ikke kan så meget mere og er terminal, skipper hun sjældent en dag med korsang.

– Jeg får et bedre humør af at komme derned og snakke og grine lidt og være lidt åndssvag – det er jo også livskvalitet, siger hun.

Og netop det frirum, hun oplever, når hun er til kor, hvor hun kan være lidt fjollet med både gamle og nyere venner, kan Bjarne sagtens nikke genkendende til.

– Lungekoret er guld værd! Det er virkelig noget af det allerbedste, og det er ikke kun sangen – det er også samværet. Så jeg synes, man skal kaste sig ud i det. Også selvom man ikke har en tone i livet, siger Bjarne.

Inden han startede til kor, gik han i en kort periode til fysisk træning, men droppede det hurtigt. Han har en motionscykel derhjemme, som han bruger, men ellers var træningen ikke noget for ham. Og netop det, peger Uffe Bødtger også på, kan være et vigtigt argument for sangtræningen.

Til trods for at undersøgelsen viste at, der var et sammenligneligt frafald blandt deltagerne, som henholdsvis sang eller trænede, er Uffe Bødtger interesseret i at finde ud af, om sangen kan trække mennesker til, som ikke har lyst til at træne.

– Man kan jo spekulere i, om man kan bruge sang til at nå nogle mennesker med lungesygdomme, som ellers ikke vil eller kan deltage i rehabilitering.

Bjarne er i hvert fald ikke faldet fra sangen endnu – han elsker det.

Sidst opdateret: 
Mandag, november 2, 2020