×
×

Duftøvelse

Ved at stimulere din lugtenerve med rolig vejrtrækning og behagelig duft giver du den et positivt og beroligende sanseindtryk. Dufte, som du godt kan lide, kan med det samme ændre på din hjernes opfattelse af situationen, så den bliver mere afslappet og tryg. Lugtesansen er højt prioriteret i hjernen og har magt til at trumfe signaler om ubehag og dermed sætte dagsordenen.

Dufte kan desuden i hjernen være forbundet med erindringer om en mere behagelig kropstilstand end den, du er i nu. Nogle kan være direkte smertelindrende. Prøv dig frem med forskellige dufte, som du ved, du plejer at kunne lide. Når du dufter til noget behageligt, stimulerer du samtidig til rolig vejrtrækning, og det får det sympatiske nervesystem til at dæmpe sig. Øvelsen virker altså også ad den vej afstressende.

Mange kan i starten bedre trække vejret gennem det ene næsebor. Der er også dem, der oplever, at de bedre kan identificere duft med det ene af deres næsebor. Du kan også opleve, at du på dage med smerte har enten skærpet eller svækket lugtesans. Det hele vil normalisere sig hen ad vejen.

  1. Vælg en duft, du kan lide. Det kan måske være vanilje, lavendel, timian, citrus, kaffe eller te.
  2. Hold dig for ét næsebor med én finger. Hold med modsatte hånd duften op under det åbne næsebor.
  3. Træk vejret ind og ud 3-4 gange.
  4. Gentag til modsat side.

 

Mikrotræning er en særlig effektiv metode for dig, som lever med en kronisk sygdom
Mikrotræning gør op med den traditionelle forestilling om træning. Her er det gentagelserne, der gør forskellen. Når du starter, skal du kun bruge fem minutter om dagen for at gøre en kæmpe forskel. Det lyder måske for godt til at være sandt, men ifølge Anna Bogdanova, der er trænings- og ernæringscoach med speciale i bl.a. moderne smerteteori, fysiologi og bevægelsesterapi, så er mikrotræning en særlig effektiv metode til mennesker med kroniske sygdomme.

Kilde: www.annabogdanova.dk