×
×

Træning gør en forskel fra dag 1

Når du mangler energi, er det svært at komme i gang med at træne. For går der ikke lang tid, før man kan mærke effekten? Faktisk kan du mærke træningens effekt allerede fra første dag. Og så siger din lungefunktion ikke alt. Det er mindst lige så vigtigt, hvor god du er til at udnytte den ilt, du får ned lungerne. Det og flere andre fordele ved træning fortæller fysioterapeut og projektmedarbejder i Lungeforeningen Jonathan Emil Andreasen om her.

Lige som træningen gør det nemmere for blodet at transportere ilten ind i musklerne, gør træningen det også lettere at transportere affaldsstofferne ud. Det gør, at vi får en udholdenhed og bliver stærkere, så vi fx kan gå længere og bedre kan løfte ting i hverdagen.

Vi bliver alle bedre til at træne, hvis vi gør det. Ikke kun fordi øvelse gør mester, men hvis du fx styrketræner på et lungehold, bliver nervesystemet allerede fra dag 1 bedre til at sende signaler til dine muskler om, at de skal gå på arbejde. Og musklerne genkender signalerne lynhurtigt.

Når der er noget, vi ikke har prøvet før, bliver vi måske bange og tænker: Det kan jeg ikke. Men alle kan træne, og alle har deres egen grænse for, hvordan og hvor meget, de kan træne. Men vi er nødt til at gøre det for at lære det. Vi kunne heller ikke have lært at gå, hvis vi ikke havde forsøgt at gøre det, lyder det fra Jonathan Emil Andreasen.


Din lungefunktion siger ikke alt
Måske har du det som mange andre lungepatienter. Du ved præcis, hvad din lungefunktion er, og det betyder noget, at den ikke bliver lavere. Det er helt forståeligt, men tallet siger blot ikke noget om, hvor godt du kan udnytte den ilt, du får ned lungerne.

Det er vigtigt, og det er her, fysisk træning gør en forskel, når det handler om, hvor meget du kan lave, før du føler dig forpustet, og får åndenød.

Når vi træner, bliver hjertet større og stærkere og kan derfor slå mere blod rundt i kroppen, og blodet kan bedre transportere ilten ud til musklerne. Yderligere får vi flere små blodåre omkring vores muskler, så ilten bedre kan komme ind til musklerne, siger Jonathan.

Han forklarer, hvordan den ilt, vi indånder, kommer ned i lungerne og ud i små luftsække, som bringer ilten videre ud i kredsløbet og videre til hjertet, som sender den videre med blodet ud i musklerne.

Det er vigtigt at forstå, at ilt ikke er energi i sig selv. Ilten bliver benyttet i cellernes stofskifte for at kunne omsætte energien, vi indtager gennem kosten til energi, vi kan benytte i musklerne. Og træner vi, bliver det nemmere at transportere ilten ind i musklerne, så vi kan bevæge os, siger han.

Lige så vigtigt er det, at når musklerne har brugt ilten, så er der et affaldsstof tilbage. Nemlig CO2. Det kommer vi af med, når vi ånder ud. Tømmer vi ikke lungerne for luft, kommer vi ikke af med affaldsstofferne, hvilket gør, at vi vil føle os trætte, udmattede og ubehagelig til mode.

Lige som træningen gør det nemmere for blodet at transportere ilten ind i musklerne, gør træningen det også lettere at transportere affaldsstofferne ud. Det gør, at vi får en udholdenhed og bliver stærkere, så vi fx kan gå længere og bedre kan løfte ting i hverdagen. Vi bruger også en masse små hjælpemuskler ved halsen, mellem ribbene og i maven, når vi trækker vejret. Når vi træner, bliver de også stærkere og kan hjælpe med at sende luften – og affaldsstofferne retur.


Glædeshormon og kropskontrol
Træning har også en positiv påvirkning i forhold til at udvikle kredsløbssygdomme. Årsagen til dette er at kroppens fedtstof i blodet påvirkes i en positiv retning, og vi bliver mere overfølsomme overfor insulin, hvilket bevirker at vi bliver bedre til at få sukker fra blodet og ud til musklerne hvor det kan omsættes til energi. Og så er det det på ingen måder en skrøne, at vi bliver glade af fysisk aktivitet. Det er der flere årsager til.

Når du træner, lærer du din krop bedre at kende. Det gør, at du bedre kan mærke og genkende fx angstsymptomer. Genkender du dem, kan du bedre reagere fx, når du bliver forpustet. I stedet for at gå i panik og tænke, jeg kan ikke få luft, kan du måske nå at reagere og sætte dig på en stol, trække vejret dybt og få kontrol, siger Jonathan.

Hvad der er endnu bedre er, at fysisk aktivitet er lig med glæde.

Når du udfører fysisk aktivitet, udskiller du glædeshormoner, der hedder endorfiner. Det stimulerer sanserne og gør, at du kan komme til at opleve, at du bliver mere udadvendt, gladere og får energi til mere. Træner du samtidig med ligesindede, kan du også opleve glæden ved at have nogen, du kan støtte dig til – og at det er lettere at komme afsted, hvis du har en aftale med andre, slutter Jonathan.