×
×

Ingen grund til panik over tuberkulosetilfælde på skole

På en folkeskole i Haslev er én elev blevet syg af lungetuberkulose, og 13 andre elever er blevet smittet. 

Men ifølge Troels Lillebæk, chef for Afdeling for Tuberkulose og Mykobakterier på Statens Serum Institut, er der absolut ingen grund til panik.

- Det er rigtigt, at tuberkulose var meget farligt i gamle dage, hvor man ikke havde behandling. Der døde halvdelen af tuberkulose, mens halvdelen af de overlevende fik varige mén af sygdommen.

Speciallæge i infektionsmedicin Christian Wejse er af samme overbevisning og siger til Videnskab.dk:

- Der vil altid komme sådan nogle udbrud, det er ikke unormalt. Det er bestemt ikke sådan, at alle i nærområdet nu skal gå og være hundeangste.


Kun de syge smitter
Troels Lillebæk mener også, det er vigtigt at skelne mellem syge og smittede, når det gælder tuberkulose:

- Det er kun syge personer, der har symptomer. Og det er kun syge personer med tuberkulose i lungerne, der eventuelt kan smitte andre. Personer, som kun er smittede, smitter ikke andre, fastslår han.

Ifølge Troels Lillebæk gælder det for eksempel personer, som er testet positive for tuberkulose i en blodtest, men som ikke har nogen symptomer. Dem, der ”kun” er smittede, får tilbudt forebyggende behandling, så de ikke udvikler tuberkulose og bliver syge af tuberkulose-bakterien. Den forebyggende behandling er vigtigt, for uden den udvikler cirka 1 ud af 10 smittede senere tuberkulose.

 


Symptomer på tuberkulose
Typiske symptomer på tuberkulose i lungerne er :

  • hoste
  • opspyt
  • spyt med blod
  • træthed
  • dårlig appetit
  • vægttab
  • eventuelt feber
  • eventuelt nattesved

Har du vedvarende hoste og opspyt i mere end tre uger, bør du søge læge og få et lungetjek.


Lungeforeningen blev stiftet for at bekæmpe tuberkulose
16. januar 1901 blev "Nationalforeningen til Tuberkulosens Bekæmpelse" (senere Lungeforeningen) stiftet. Dengang var der 6.000 nye tuberkulosetilfælde om året i Danmark, og en tredjedel af dem med dødeligt udfald. Det var et meget alvorligt samfundsproblem, og der var også en stor social slagside forbundet med sygdommen.

Nationalforeningen til Tuberkulosens Bekæmpelse arbejdede med tidlig opsporing, hvor røntgenbiler kørte landet tyndt for at tage røntgenbilleder af borgerne.Foreningen lavede også forebyggende aktiviteter fx ved hjælp af påbudsskilte med teksten ”Spyt ikke på fortovet”, der bar Lorrainekorset, det er det internationale symbol for tuberkulose, og havde til formål at mindske smittefaren. Skiltet blev sat op på husmure i større danske byer, hvor der var mest tuberkulose.

Du kan læse mere om Lungeforeningens historie her

Læs mere om tuberkulose

 

Læs artiklen "Tuberkulosetilfælde i skole - ingen grund til panik" på ssi.dk

Læs artiklen "Forskere:Tuberkulose i Danmark er ikke alarmerende"

Kilde: Statens Serumsinstitut, SSI.dk og Videnskab.dk