×
×

Lungelægens bord – om tuberkulose

Tuberkulose er en infektionssygdom, som opstår, fordi man er smittet med bakterien Mycobacterium tuberculosis. Sygdommen ses oftest som lungetuberkulose, men bakterierne kan også give sygdom i andre organer.

Når man i starten af 1900-tallet næsten lykkedes med at udrydde tuberkulose i Danmark, skyldtes det dels bedre levevilkår og dels en tidlig opsporing, hvor røntgenbiler kørte landet tyndt for at tage røntgenbilleder. Sygdommen havde social slagside, og der fandtes ingen medicinsk behandling. Behandlingen var derfor, at man forsøgte at styrke immunforsvaret med blandt andet frisk luft, sund kost og hvile. Over 50% af alle smittede i Danmark døde dengang af tuberkulose. I kraft af en effektiv opsporing og gode behandlingsmuligheder er tuberkulose i dag en meget sjælden sygdom i Danmark.
 

 Sidse Graff Jensen, overlæge på lungemedicinsk afdeling på Herlev og Gentofte Hospital 
 

Hvad er symptomerne?
Det særlige ved tuberkulose er, at man kan blive smittet, så bakterierne sætter sig i lungerne, uden at sygdommen er aktiv. Det sker, når immunforsvaret er stærkt nok til i første omgang at bekæmpe bakterierne. De er dog stadig i kroppen, men i en hvilende tilstand. Bliver ens immunforsvar på et tidspunkt svækket, kan man få lungetuberkulose, eller bakterierne kan vandre, så man får tuberkulose i andre organer som fx nyrer og tarme. Symptomerne på tuberkulose er, at man bliver træt, taber sig, får feber og sveder – typisk om natten. Har man lungetuberkulose, vil man få hoste og opspyt – ligesom åndenød og blodigt opspyt kan være et symptom. Når røntgenbilerne var så vigtige i starten af 1900-tallet, er det fordi, lungetuberkulose på røntgenbilleder ses som en sløring (infiltrat) og nogle gange huller (kaviteter) i lungerne. Sygdommen kan i nogle tilfælde give arvæv, der kan øge risikoen for andre infektioner i fremtiden.

Har man et lavt immunforsvar fx på grund af en kronisk sygdom, har man øget risiko for at blive syg, men risikoen for smitte i Danmark er fortsat minimal


Hvordan bliver man smittet?
Tuberkulose er ikke særlig smitsom, og smitten kan kun ske ved svær lungetuberkulose. Sidder tuberkulosen i andre organer, kan den ikke smitte. Fordi tuberkulose er en dråbeinfektion, kan den smitte, hvis en person med tuberkulose hoster eller nyser. Der er ingen smitterisiko, når vi rører ved fx dørhåndtag, og håndsprit er derfor ikke som sådan et led i bekæmpelsen. Netop fordi tuberkulose er meget lidt smitsom, skal man være tæt sammen med en smittet person i længere tid, før der er en risiko. Smitten sker typisk i familier, blandt venner og på arbejdspladser. Man skal derfor ikke være nervøs for at blive smittet fx i toget. Har man et lavt immunforsvar fx på grund af en kronisk sygdom, har man øget risiko for at blive syg, men risikoen for smitte i Danmark er fortsat minimal.
 

Hvordan behandler man tuberkulose?
De fleste mennesker over 50 år kan formodentlig huske, hvordan man i skolen stillede op på række for at få Calmettevaccinen, som blev givet systematisk til børn i årene 1946-1986. Vaccinen var dengang god til at forebygge svære tilfælde hos børn, men virkningen er ikke ret effektiv hos voksne. En af de vigtigste årsager til de få tilfælde er derfor, at der er kommet en meget effektiv antibiotikabehandling. Får man behandlingen i seks måneder, bliver man rask, og der er næsten ingen resistens mod dette antibiotika i Danmark. At vi i dag lever i gode boliger, ikke er underernærede, og ikke bor så mange sammen påvirker derudover vores immunforsvar og sygdommens muligheder for at brede sig.


Hvorfor er der stadig tuberkulosesmitte?
Der ses fortsat smitte med tuberkulose i risikogrupper i Danmark, herunder hos socialt udsatte. Skal man smitten til livs, kræver det en indsats for at forbedre sociale forhold, sikre adgang til sundhedsvæsnet og screene for at sikre tidlig diagnose og behandling, samt forebygge videre smitte. På Herlev og Gentofte Hospital har man et tæt samarbejde med herberger og væresteder og en røntgenbus tager ud og screener socialt udsatte ved hjælp af både røntgen og PCR-tests, et arbejde som dog har været kompliceret under den isolation, der fulgte med covid19- pandemien.

Derudover kan man helt kort sige: Der er stadig tuberkulose i verden, og så længe der er det, vil vi også se tuberkulose i Danmark. Særligt i tredjeverdenslande er tilfældene langt hyppigere, og dødeligheden høj. Indsatsen for at udrydde tuberkulose i resten af verden er den samme som i Danmark: Bedre levevilkår, sikring af adgang til sundhedsvæsnet, screening og meget gerne en bedre vaccine, men der er behov for flere penge på området. Det skal dog tilføjes, at der ikke er nogen risiko ved at rejse på ferie, selv i lande med høj forekomst af tuberkulose, da smitte som nævnt kræver tæt kontakt. 

Sundhedsfaglig redaktør: 
Sidse Graff Jensen, overlæge på lungemedicinsk afdeling på Herlev og Gentofte Hospital
Sidst opdateret: 
Torsdag, marts 17, 2022