Tuberkulose

Tuberkulose er en infektionssygdom, som fortrinsvis slår sig ned i lungerne.

Det er en lungesygdom, som Lungeforeningen for over 100 år siden var med til at starte udryddelsen af i Danmark, men som vi, som sygdomsbekæmpende forening, stadig beskæftiger os med, da udsatte og hjemløse i stigende grad smittes med tuberkulose i dag.
Læs vores historie

Tuberkulose i Danmark i dag
Tuberkulose var i mange år enten et fjernt minde om en frygtet folkesygdom eller et problem i andre dele af verden. Sygdommen var nedkæmpet i et sådant omfang, at man holdt op med at vaccinere mod den i Danmark. Men nu spreder den livsfarlige infektionssygdomspreder sig igen. I årene 2009-2012 voksede de registrerede tilfælde fra 331 til 391, viser tal fra Statens Seruminstitut. 
Læs "Tuberkulose i fremmarch"
 

Bestil eller download gratis pjece "Tuberkulose - en patientvejledning fra Lungeforeningen" på dansk
Download vores gratis pjece "Tuberkulose i Grønland" på grønlandsk


 

Årlig verdensdag for tuberkulose

24. marts 2016 er det World TB Day med temaet "Lad os stå sammen om at bekæmpe tuberkulose".

Tuberkulosebussen kører igen

Rullende røntgenklinik skal bekæmpe tuberkulose i hovedstaden. En specialbygget lastbil med røntgenudstyr skal opspore sygdommen, der er meget udbredt blandt hovedstadens socialt udsatte borgere.

Hvordan får man tuberkulose?

Man smittes gennem spyt, der spreder sig som små dråber i luften, når en tuberkulosesmittet hoster, taler eller nyser.

Forebyggelse af tuberkulose

Det er vigtigt at finde, isolere og behandle alle smittefarlige tilfælde af tuberkulose for at begrænse smittefaren.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Lægen kan ikke altid høre noget ved at lytte på lungerne med et stetoskop (stetoskopi). Hvis han har mistanke om, at det drejer sig om andet end en banal forkølelse, henviser han til et lungeambulatorium eller en røntgenafdeling.

Pjece om tuberkulose

Tuberkulose er en infektionssygdom forårsaget af tuberkelbakterien. Tuberkulose opstår først og fremmest i lungerne. Infektionen kan spredes derfra med blodet til alle organer i kroppen.

I denne pjece kan du læse om symptomerne ved tuberkulose, behandling, gode råd osv.

Læs pjecen i en læsevenlig udgave nedenfor.

Bestil pjecen.

 

Tuberkulose er ikke udryddet

Sammenlignet med tuberkulose-situationen i Danmark for 100 år siden, har vi ingen grund til bekymring for tuberkulose i dag.

ikke desto mindre sker der en, efter nutidens målestok, bekymrende spredning af tuberkulose blandt udsatte befolkningsgrupper.

Smittefare

Smittefaren findes overalt, hvor mennesker færdes. Tuberkulose er fortsat en meget alvorlig og dødelig infektionssygdom, som forårsager tre millioner dødsfald om året på verdensplan.

Behandling af tuberkulose

I dag behandles tuberkulose med fire forskellige antibiotika i seks måneder. Mikroskopi-positive patienter, som er meget smittefarlige, isoleres på sygehuset i to uger, og behandlingen påbegyndes.

Tuberkulose i Grønland - på grønlandsk

I denne pjece får man viden og gode råd om lungesygdommen tuberkulose.

Pjecen er på grønlandsk.