FEV1 omregnet til % af forventet lungekapacitet? | Lungeforeningen
Bemærk: Du kan som bruger af lunge.dk for øjeblikket ikke ændre dine oplysninger på din profil. Dette skyldes, at Lungeforeningen opdaterer hjemmesiden, så den lever op til den nye persondataforordning fra EU .
 
×
×

FEV1 omregnet til % af forventet lungekapacitet?

8 posts / 0 new
Seneste indlæg
FEV1 omregnet til % af forventet lungekapacitet?
Printer-friendly version
FEV1 og lungefunktion

Kære nathuer/Kirsten
Jeg forstår godt, at du gerne vil have forklaret, hvordan man når frem til den forventede lungefunktion på basis af FEV1 – det kan godt virke ret forvirrende.

Som jeg forstå det, efterlyser du et svar på, hvordan man når frem til den procentvise forventede lungekapacitet på basis af FEV1 (forceret eksspiratorisk volumen i 1 sekund).

Lægen måler lungefunktionen vha. et spirometer, som er et apparat, man puster ind i. Spirometret måler, hvor meget luft man puster ud og hastigheden af luftstrømmen.

På spirometret måler man FEV1, som er det volumen luft, man kan udånde på 1 sekund, når man puster af al kraft (forceret eksspiration) efter en maksimal indånding.

Når lægen har målt FEV1, sammenligner hun det med det forventede tal (fra en tabel) for en rask person, der ikke ryger, og som har samme højde, alder og køn som dig. Når du siger, at du har en lungefunktion på 48 %, er det altså 48 % af, hvad man kan forvente for en helt rask person med din alder, højde og køn.

Ved spirometri måler man bl.a. også på FVC (forceret vitalkapacitet), som er det maximale volumen luft, man kan udånde, når man puster af al kraft efter en maksimal indånding.

Hvis man har KOL er mønstret typisk, at FEV1 delt med FVC er under 70 % - man har altså problemer med at puste luften ud. Derfor betegnes KOL som en obstruktiv lungesygdom.

Se også Danmarks Lungeforenings hjemmeside www.kol.dk samt hjemmesiden www.goldcopd.dk

Re: fev 1 / FEV1 omregnet til % af forventet lungekapacitet

Hej Elin
- og tak for din tilbagemelding.

Du skrev bl.a.:
[i]> Det med hvor meget det betyder med fev er også noget jeg ikke helt forstår. [/i]

Egentlig synes jeg, at jeg på nettet og fra ambulatoriet samt under indlæggelser har fået en god forklaring på, at FEV1 er et mål for, hvor mange ml. luft man kan 'tvinge' ud på det 1. sekund af 'pusteprøven', men jeg synes, som du, at:

[i]> det ville være en god idé at spørge Brevkassen derom. [/i]

Og det har du/vi jo fået et godt svar ud af :-)

Til dette:
[i]> det er så øv, at \"vide\" noget som man ikke rigtig ved alligevel;-.) Hvis du altså forstår hvad jeg mener.
[/i]
vil jeg gerne sige, at ih, ja, jeg forstår - og det, jeg 'alligevel ikke ved', og dermed er nysgerrig, nej videbegærlig lyder pænere, efter at vide, er, hvordan [u]regnestykket[/u] rent faktisk ser ud, når man forholder FEV1 til lungefunktionen hos f.eks. en ikke-rygende, 61-årig kvinde på 168 cm.

Tak igen for din respons.
Hilsner til dig og øvrige KOL-snakkere
nathuer/Kirsten

Re: FEV1 og lungefunktion

Hej Astrid/Administrator,

Tja, når du ser sendetidspunktet, forstår du/man sikkert, hvorfor mit 'Nickname' (tror jeg, det hedder) er \"nathuer\" ... ;o)

(og nu ville jeg indsætte en Smiley, men det kom til at se forvirrende ud, da jeg sidst prøvede, så deeet ...)

Du skal have rigtig mange tak for dit udførlige svar på mit spørgsmål om FEV1 og lungefunktion - og dit informative brevkasse-svar til Elin på [i]\"Hvad betyder FEV1 og hvordan måles det?\"[/i].
Jeg forestiller mig, at vi er mange her, der kan have glæde af oplysningerne.

Som det fremgår af det, jeg skrev til Elin:
[i]> det, jeg 'alligevel ikke ved', og dermed er nysgerrig, nej videbegærlig lyder pænere, efter at vide, er, hvordan regnestykket rent faktisk ser ud, når man forholder FEV1 til lungefunktionen hos f.eks. en ikke-rygende, 61-årig kvinde på 168 cm.
[/i]
så er det en uddybning af dette (citat fra dit svar d. 23.):

>[i] Når lægen har målt FEV1, sammenligner hun det med det forventede tal (fra en tabel) for en rask person, der ikke ryger, og som har samme højde, alder og køn som dig. Når du siger, at du har en lungefunktion på 48 %, er det altså 48 % af, hvad man kan forvente for en helt rask person med din alder, højde og køn.[/i]

jeg var lidt 'ude efter' ...

Men kort sagt, så er jeg nok bare alt for 'vil-gerne-kunne-forstå-det-hele'-anlagt og selve metoden/regnestykket (og det vil vel sige tabellen), som man udregner lungefunktions-procenten i forhold til den nævnte raske person med alder, højde og køn som den, der har fået målt sit FEV1, er nok for omfattende at forklare her ...

Under alle omstændigheder er jeg glad for at have fået de oplysningerne om FEV1, FVC osv., som jeg havde nogle af, systematiseret og opfrisket, og f.eks. synes jeg, at det også er interessant det med 'forskellen' på astma og KOL i dit brevkasse-svar.

Tak igen og god torsdag - også til øvrige her.
Mange hilsner
nathuer/Kirsten

Re: fev 1

[quote:286eb37c7f="Elin"]Det med hvor meget det betyder med fev er også noget jeg ikke helt forstår.
Jeg var også til "pust" er forleden og fik også at vide hvor meget det ligger på. Jeg synes det ville være en god idé at spørge Brevkassen derom.
Det går jeg lige ind og gør med det samme for, ja det er så øv, at "vide" noget som man ikke rigtig ved alligevel;-.) Hvis du altså forstår hvad jeg mener.
Når jeg har pustet får jeg at vide tallet og at det er noget med!!!! Nej jeg spørger hellere ad.[/quote]

FEV1 og lungefunktion - farmor

Hej farmor,

Her hvor jeg forsøger at komme med med læsning af indlæg, kommer jeg til at tænke på, om du oprindelig havde tænkt dig, at bruge Elin-citatet herover i dit indlæg fra d. 22, \"Re: fev 1\", som baggrund for dine 2 indlæg om [i]lungefunktion[/i] under Blandet debat i onsdags
- og måske det om [i]lungekapacitet[/i] under Pårørende her torsdag morgen ... (?)

- bare en tanke ;-) - også fordi jeg, li'som Ghita, ventede lidt spændt på at se dine kommentarer til det, du citerede Elin for ;-)

* * *

I det sidstnævnte af dine indlæg skriver du til \"henrik og alle i andre\" bl.a.
[quote]selv om man (kun)har mistet 10 % af 100% for en dame i min alder og har en mild form for kol,kan det godt gi problemer, for mit vedkommende føler jeg ofte at jeg er(træt af at trække vejet) det er den måde jeg bedst kan beskrive det på ligeledes hvis jeg taler for meget kan jeg få noget åndenød er der nogen af jer der kan genkende nogen af disse symptomer[/quote]

Ja farmor, også når man har KOL i mild grad, sådan som du beskriver med procenter, kan det gi' problemer :-(
og jeg synes, at din beskrivelse - at man kan være/blive \"træt af at trække vejret\" - er go', og jeg genkender også symptomet med at blive forpustet af at snakke.
Dertil kommer til tider problemer med at finde de rigtige ord, og med at 'tungen slår knuder' ...

Det sidste kan dog for mit vedkommende være et symptom på ME/CFS (typisk - dårligt - oversat med Kronisk TræthedsSymptom).

Jeg bør måske lige nævne, at min lungekapacitet senest blev målt til 48 % (nå, det skrev jeg i januar ... og pga. strejken er FEV1 m.m. ikke målt siden) af resterende lungekapacitet hos en rask, ikke-rygende kvinde på 61 år og 170 cm. *)

* * *
Sluttelig vil jeg sige, at jeg synes, at det er flot, at du er besøgsven, og det glæder mig, at du har fornøjelse af at træne på KOL(d)-hold :-)

Mange hilsner
Kirsten V

PS vedr. *): Indtil for ca. 1 år siden målte jeg 172 cm. 'på den lange led', men pga. alder - eller måske osteoporose - er jeg krøbet til 168 cm. ... så 'lungefunktions-udregneren' valgte 170 cm. i tabellen med referenceværdier.
KV

hej Kirsten m flere det var slet ikke meningen at bruge Elin-citatet, men da jeg er ny bruger af computer kan der opstå fejl og så får jeg trykket på andre knapper pyha.........jeg forsøger så godt jeg kan, man er jo ikke nogen årsunge mere så det tar lidt længere tid at lære.Det er rart at høre at der er andre end mig der har de gener med denne form for træthed som beskrevet. Jeg vil også prøve at ånde helt ud inden jeg inhalere med inhalatoren. tak for gode råd. :) kærlig hilsen farmor

Ny som KOL'ist og computer-bruger - farmor

Hej farmor,

Tak for din tilbagemelding!

Jamen, det må jeg sandelig nok sige; det er rigtigt flot, det du allerede kan med PC og Internet, når du er [i]nybegynder[/i] udi det elektroniske, og jeg husker godt, hvor svært det ku' være, og hvor let man kunne komme til at trykker på en 'forkert' knap ... og du har jo nok ret i, at oplæringen er mere tidkrævende, jo mindre årsunge man er. Der er ikke andet for, end at lege sig frem, og et spændende univers er det altså ;-)

Jeg synes også, at det er rigtigt godt, at du har fundet dette netværk, og som flere har sagt, så er jeg sikker på, at du vil få glæde af at være her, ikke mindst i betragtning af, at du er [i]ny-diagnosticeret[/i] KOL'ist.

Selv nyder jeg at være med her - og som u-rask har man/jeg i det hele taget stor glæde af computeren og netforbindelsen til omverdenen, netop fordi ens 'verden' bliver mindre og mindre, desto større ens 'u-raskhed' bliver ...

* * *
Nå, nu har dette indlæg ikke direkte noget med 'over-emnet', [i]\"FEV1 omregnet til % af forventet lungekapacitet ?\"[/i] (Behandling og medicin) at gøre ...
- men jeg vil gi' dig ret i, at det føles godt at høre om, at andre kan have de samme gener af nedsat [i]lungekapacitet[/i], som nu trætheden, for selvom man kunne ønske for sine med-KOL'ister, at de/I ikke også havde det sådan, så gør det godt at blive forstået og føle sig ikke-alene.

Dejligt i øvrigt, at du kunne bruge lidt fra mit indlæg :-)

Mange hilsner med ønske om en god weekend til dig og eventuelle medlæsere
Kirsten V

Tilføj kommentar

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.