Følgesygdomme | Lungeforeningen
Bemærk: Du kan som bruger af lunge.dk for øjeblikket ikke ændre dine oplysninger på din profil. Dette skyldes, at Lungeforeningen opdaterer hjemmesiden, så den lever op til den nye persondataforordning fra EU .
 
×
×

Følgesygdomme

1 post / 0 new
Følgesygdomme
Printer-friendly version

Hej
Jeg vil gerne spørge om der er en sammenhæng mellem Kol og et meget variabelt blodtryk, vand i kroppen, hurtig puls/hjertebanken og hjertekramper. Selv føler jeg, at mine hjerteproblemer bliver mere udpræget, når jeg har forværring af kol. Jeg har kol i svær grad, og undrer mig over, at man bliver så utrolig træt/udmattet af ingenting, ofte føles det også som om mine ben og arme bliver kraftløse.
Jeg går ca. 1 time hver dag og bruger min stepmaskine og cykler det jeg kan.
Hvorfor taber man sig, selv om man spiser godt?
Venlig hilsen
Anette

Kære Anette
Når man har KOL kan man også godt have andre sygdomme, blandt andet hjerteproblemer. Det kunne godt lyde som om, det var tilfældet hos dig. Dels kan hjertet med tiden blive belastet af det ekstra arbejde, det skal lave grundet den nedsatte lungefunktion, dels kan årsagen til hjerte-kar-problemer, ligesom årsagen til flertallet af tilfældene af KOL, også ofte findes i, at man er/har været ryger. Derfor kan det være en god idé at få undersøgt sit hjerte hos egen læge eller hos en hjertespecialist. Og det lyder da til at du har nogle hjertemæssige problemer. Det er også rigtigt, som du har oplevet, at når man får en forværring af KOL, kan hjertet blive yderligere belastet.

Der er rigtigt godt at du holder dig i gang. Det er dog vigtigt, at du ikke overanstrenger dig. Det kan give den modsatte effekt med udmatning. Der er også forskel på hvordan man skal træne, når man er hjerte- eller lungesyg.

Når man har KOL har man et højt hvilestofskifte. Det vil sige, det er rigtigt vigtigt, at man sørger for at få energi nok, for at holde vægten/tage på. Det er vigtigt, at man, hvis man begynder at tabe sig utilsigtet, fokuserer på, hvad man spiser. Det virker ikke til, at din appetit er nedsat, så det er godt. Det du kan gøre er at spise 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider og sørge for drikkevarer med kalorier i. Du kan læse mere om, hvad du kan spise på Danmmarks Lungeforenings hjemmeside www.kol.dk under punkterne ”Et godt liv med KOL” og ”Kost til lungesyge”. Lungeforeningen har også lavet pjecen "Kost til lungepatienter", som du kan finde på http://www.lungeforening.dk/patientinfo/pjecer

Nu skriver du, at du har hjerteproblemer, så i forhold til kostråd, kan der være nogle andre forholdsregler, du skal være opmærksom på. Prøv eventuelt at tale med din egen læge om problemet. I nogle tilfælde kan din egen læge skrive en ”grøn recept” der gør, at du kan få tilskud til proteindrikke fra apoteket.

Venlig hilsen
Marie Lavesen

Tilføj kommentar

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.