Hvad betyder FEV1 og hvordan måles det? | Lungeforeningen
Bemærk: Du kan som bruger af lunge.dk for øjeblikket ikke ændre dine oplysninger på din profil. Dette skyldes, at Lungeforeningen opdaterer hjemmesiden, så den lever op til den nye persondataforordning fra EU .
 
×
×

Hvad betyder FEV1 og hvordan måles det?

1 post / 0 new
Hvad betyder FEV1 og hvordan måles det?
Printer-friendly version

Hvordan måles fev??? OG hvad er det egentligt det betyder????
Har fået mit målt og går at vide !!!! Ja det er vist nok der jeg glemmer at høre rigtig efter, eller nærmere er det fordi jeg ikke forstår hvad der bliver sagt til mig.
Fev har det både noget med astma og kol at gøre??? Har det samme betydning som når man selv måler sin peak flow???? Og i så fald hvordan omregner man det??
Hilsen ELin

Kære Elin
Som du kan se i Debatten (under overskriften [url=http://www.snakomkol.dk/viewtopic.php?t=29] FEV1 omregnet til % af forventet lungekapacitet ?[/url] ), har jeg besvaret dit og Kirstens spørgsmål vedrørende FEV1 og lungefunktionsmåling.
Men du stiller også nogle flere spørgsmål, så her kommer både mit svar fra Debatten, og svar på dine spørgsmål:

[b]Spirometri[/b]
Lungefunktionen måles vha. et spirometer, som er et apparat, man puster i. Spirometret måler hvor meget luft man puster ud og hastigheden af luftstrømmen. Dette kaldes også spirometri eller en ”pusteprøve”.

[b]FEV1[/b]
På spirometret måler man FEV1 (Forceret eksspiratorisk volumen). FEV1 er det volumen luft, man kan udånde på 1 sekund, når man puster af al kraft (forceret eksspiration) efter en maksimal indånding.

[b]FVC[/b]
Ved spirometri måler man bl.a. også på FVC (forceret vitalkapacitet), som er det maximale volumen luft, man kan udånde, når man puster af al kraft efter en maksimal indånding.

Hvis man har KOL er mønstret typisk, at FEV1 delt med FVC er under 70 %. Det betyder, at man kan puste under 70% af den samlede udåndingsluft ud på 1 sekund - man har altså problemer med at puste luften ud. Derfor betegnes KOL som en obstruktiv lungesygdom.

[b]Lungekapacitet[/b]
Når lægen har målt FEV1, sammenligner hun det med det forventede tal for en rask person, der ikke ryger, og som bl.a. har samme højde, alder og køn som dig. Alt dette gøres vha. spirometret, hvor hun også ofte indtaster din vægt. Hvis du fx har en lungefunktion på 48 %, er det altså 48 % af, hvad man kan forvente for en helt rask ikke-rygende person med din alder, højde og køn.

[b]KOL eller astma?[/b]
For at undersøge om der er tale om KOL eller astma, laver man ofte en lungefunktionsmåling med reversibilitet - det vil sige, at man laver en pusteprøve, får noget inhalationsmedicin, der udvider luftvejene (fx ventoline) og så laver man pusteprøven igen efter ca. en halv time. Hvis lungefunktionen så bedres med et vist antal milliliter, kan der være tale om astma og ikke KOL. Men andre faktorer spiller også ind, når lægen vurderer, om der er tale om KOL eller astma.

[b]Peak flow-måling[/b]
Det er vigtigt at skelne mellem en lungefunktionsmåling med et spirometer og en peakflow-måling. Lægen kan vælge at give dig et lille apparat med hjem, som du skal puste i morgen og aften over en 2 – 3 ugers periode. Det hedder peakflow-måling, og det er meget velegnet til at vurdere, om du har astma. Selv om peak flow-måling er en form for lungefunktionsmåling, kan det ikke erstatte en lungefunktionsmåling med et spirometer, og man kan ikke stille diagnosen KOL ved hjælp af peakflow-målinger (www.kol.dk).
Se også Lungeforeningens hjemmeside www.kol.dk samt hjemmesiden www.goldcopd.dk

[size=9](kilder www.kol.dk www.goldcopd.dk samt [i]Spirometri- en rekommendation fra Dansk Lungemedicinsk selskab[/i], Dansk Lungemedicinsk Selskab 1999) [/size]

Tilføj kommentar

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.