×
×

Syv projekter får støtte fra Børnelungefonden



Børnelungefonden støtter forskning i lungesygdomme hos børn med mere end 5. mio. kr. Et af projekterne er et nyt Børnelungefonds-professorat, der skal løfte forskning i børneastma.

I december 2023 uddeler Børnelungefonden mere end 5 mio. kr. til syv forskningsprojekter. Bevillingerne skal være med til at forbedre forebyggelse og behandling af lungesygdomme hos børn.

Ifølge Børnelungefondens bestyrelsesforperson, er der fortsat behov for at styrke forskning i børnelunger.

”Der er så mange forskellige lungesygdomme, som rammer børn. Og vi andre ser dem sjældent, fordi sygdommen kan være skjult for andre, eller fordi børnene er tvunget til at blive i hjemmet på grund af deres sygdom,” siger Regitze Siggaard og fortsætter:

”Det er en stor glæde at vi igen i år har kunnet støtte dygtige forskere fra hele landet, der hver især ønsker at få mere viden om børnelunger. Det skal i sidste ende øge børnenes livskvalitet."

Børnelungefonden uddeler forskningsbevillinger én gang om året. Midlerne kommer fra Team Rynkeby, der samler penge ind til Børnelungefonden. I 2023 blev årets resultat 7,6 mio. kr., hvoraf størstedelen går til forskningsområdet. Siden 2017 har Team Rynkeby Fonden støttet Børnelungefonden med 46,6 mio. kr. 

Læs om samarbejdet med Team Rynkeby

Bevillingsmodtagere i 2023

Luftforurening og astma hos børn, bosat i København

Marie Bergmann, ph.d.-studerende fra Institut for Folkesundhed, Københavns Universitet

Projekttitel: Short-term exposure to ultrafine particles and asthma hospital admissions in children in Copenhagen

Projekt vil give stærke beviser på et luftforurenende stof, der giver anledning til bekymring. Det skal føre til fastsættelse af grænseværdier for renere luft i København, som vil komme særligt børn med astma til gavn.

Projektet er støttet med 252.140 kr.

Tidlig opsporing og diagnostik af undergrupper af astma

Bo Chawes, professor i pædiatri, Dansk Børneastma Center på Herlev og Gentofte Hospital

Projekttitel: Immunologisk fænotypering af luftvejene hos børn med type 2 og non-type 2 astma

Projekt vil undersøge, om allergiblodprøver og målinger af immunforsvaret i luftvejene kan bruges til tidlig opsporing og mere præcis diagnostik af forskellige undergrupper af astma hos børn – særligt type 2 astma og kronisk hoste. Formålet er i sidste ende at kunne målrette behandlingen og aflaste de mest syge børn med astma.

Projektet er støttet med 717.368 kr.

Værdien af forebyggelse af luftvejsinfektioner og astmatisk hvæsen

Sophie Ascanius Felding Goul, speciallæge i almen medicin; Sune Leisgaard Mørck Rubak, overlæge; Bo Christensen, speciallæge i almen medicin
Aarhus Universitetshospital

Projekttitel: Prevention of respiratory tract infections and asthmatic wheezing in Danish children

Projekt vil undersøge værdien af forebyggelse, for eksempel via vacciner, af akutte luftvejsinfektioner målt på forbruget af inhalationsmedicin hos danske børn.

Projektet er støttet med 490.000 kr.

Lungesenfølger og lungefunktion efter kræftsygdom hos børn

Sonja Izquierdo Meyer, ph.d.-studerende, læge, Aarhus Universitet

Projekttitel: ALL-STAR Lungs: Lunge-senfølger og lungefunktion efter akut lymfoblastisk leukæmi (ALL) i barndom og ungdom

Projekt undersøger lungesenfølger, lungefunktion og livskvalitet hos børn og unge, som har haft lymfoblastær leukæmi (den mest almindelige kræftform hos børn). Projektet ønsker at forbedre behandlingen af de børn og unge, der rammes af lymfoblastær leukæmi ved at identificere tidlige risikofaktorer.

Projektet er støttet med 345.000 kr.

Forebyggelse og reducering af lungeskader og medfødte lungemisdannelser hos førskolebørn

Kim G Nielsen, Professor, overlæge, Dansk Børnelunge Center, Rigshospitalet

Projekttitel: Enhancing Lung Health in Kids with Structural Lung Damage & Malformations: RCT on Azithromycin for Airway Infection Prevention

Projekt undersøger, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe førskolebørn med lungeskader og medfødte lungemisdannelser. Et allerede kendt og brugt antibiotikum, azithromycin, testes for at se, om det kan forebygge og reducere varighed af luftvejsinfektioner og dermed potentielt forbedre livskvalitet ved at reducere hyppigheden og alvorligheden af infektionsepisoder.

Projektet er støttet med 934.900 kr.

Lungekomplikationer efter stamcelletransplantation hos børn

Hilde Hylland Uhlving, afdelingslæge; Frederik Buchvald, overlæge; Kim G. Nielsen, professor;  Tania Masmas, overlæge; Marianne Ifversen, overlæge; Klaus Müller, overlæge

Projekttitel: Multiple Breath Washout og biomarkører til monitorering af alvorlige lungekomplikationer efter stamcelletransplantation hos børn

Projekt vil undersøge om månedlige MBW-målinger (Multiple Breath Washout) er bedre end standard lungefunktionsmål til at opspore alvorlig, behandlingskrævende lungesygdom. Derudover vil projektet undersøge, om udvalgte markører fra blodprøver taget før, under og efter stamcelletransplantation hos børn kan hjælpe med at identificere, hvilke patienter der vil udvikle alvorlig lungesygdom.

Projektet er støttet med 413.635 kr.

Oprettelse af Børnelungefonds-professorat ved Dansk Børneastma Center

Jakob Stokholm, læge, Herlev og Gentofte Hospital

Projekttitel: Improved asthma treatment and prevention through the microbiome in childhood

Særlig stor bevilling på 2.000.000 mio. kr. til oprettelse af et Børnelungefonds-professorat med fokus på at forbedre forebyggelse af børneastma samt behandling af akutte astmaanfald hos børn igennem mikrobiomforskning.

Læs mere om Børnelungefondens støtte til forskning