Tusindevis af danskerne kan komme til at trække vejret bedre | Lungeforeningen
Bemærk: Du kan som bruger af lunge.dk for øjeblikket ikke ændre dine oplysninger på din profil. Dette skyldes, at Lungeforeningen opdaterer hjemmesiden, så den lever op til den nye persondataforordning fra EU .
 
×
×

Tusindevis af danskerne kan komme til at trække vejret bedre

Printer-friendly version

Hoste, slim fra lungerne og åndenød i mere end 2 måneder? Danskerne forveksler alt for ofte tegnene på en kronisk lungesygdom med dårlig form eller alderdom. Derfor opfordrer Lungeforeningen danskerne til at få tjekket deres lunger på Lungedagen 21. november ved over 100 arrangementer i hele landet. 

Over en halv million danskere har kronisk lungesygdom, som KOL eller astma, men alt for mange ved ikke, at de er syge. Udfordringen ved alle kroniske lungesygdomme, også de mere sjældne typer, er, at symptomerne kan virke harmløse, og man kan vænne sig til dem eller bortforklare dem med fx dårlig form eller alder.

- Det starter måske med, at man føler sig lidt forpustet eller har vedvarende hoste. Langsomt bliver det lidt værre, men ofte bliver det bliver skudt hen med ”det går nok snart over”. Jo hurtigere man opdager en lungesygdom, desto hurtigere kan man bremse sygdommens udvikling med rygestop, medicin og træning. Det handler om at få mest muligt ud af den luft, man har, siger direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt. 

Derfor står Lungeforeningen bag den årlige Internationale Lungedag i Danmark. Her kan borgere i hele landet få et lungetjek, som omfatter bl.a. en lungefunktionsmåling og en snak om symptomer på lungesygdomme. Det sker i hele landet onsdag 21. november 2018 - i samarbejde med kommuner, hospitaler, apoteker og i Bilka og hundredevis af frivillige.


Lungesygdomme opdages ofte for sent
Lungerne udvikler sig fra vi bliver født og er først færdigudviklet omkring 25-års alderen. Hos alle voksne mennesker falder lungefunktionen i takt med, at man bliver ældre, men hvis lungefunktionen falder for meget og for hurtigt, kan det være et tegn på lungesygdomme som fx KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) eller astma.

- Vi ved fra undersøgelser, at danske lungepatienter i gennemsnit er 68 år gamle, før de kommer i behandling for KOL. Mange af dem har kun halvdelen af deres lungefunktion tilbage, når de får deres diagnose. Min klare opfordring er, at hvis du oplever symptomer som hoste, slim fra lungerne eller åndenød i mere end 2 måneder, så skal du få lavet en lungefunktionsmåling, siger professor og overlæge ved Herlev Hospital, Peter Lange.


Få et lungetjek på Lungedagen
En lungefunktionsmåling kan give en indikation på, om man er syg, og kan hurtigt afsløre, om der er behov for et besøg hos lægen.

På Lungedagen kan du få et lungetjek ved over 100 arrangementer i hele landet. Mange steder tilbydes der også information om symptomer på kroniske lungesygdomme, tjek på inhalation eller en snak om røgfrihed, vejrtrækning, træning og mad. På Lungeforeningens hjemmeside under www.lunge.dk/lungedag findes tid og sted for alle aktiviteter på Lungedagen.


Yderligere oplysninger
Kontakt Charlotte Larsen, presse og kommunikation, Lungeforeningen, tlf.: 41 61 26 29, cl@lunge.dk

 


FAKTA

Fakta om International Lungedag
Lungedagen er en årlig dag, der finder sted hver 3. onsdag i november. Lungeforeningen står bag dagen, hvor apoteker, regioner, kommuner, læge og frivillige i Lungeforeningen samarbejder om at tilbyder danskerne lungetjek. Udover lungetjek tilbydes der også flere steder vejledning til rygestop, inhalationsmedicin (Tjek på inhalation), kost og generel viden om lungesymptomer og lungesygdomme.

Den tidlige opsporing er i fokus på lungedagen. Formålet er at finde de mange danskere, der har en lungesygdom uden, at de selv er klar over det. Der er typisk omkring 19 % af deltagerne på Lungedagen, der sendes videre til egen læge med henblik på yderligere udredning.

Læs mere om Lungedagen


Fakta om lungesygdomme hos børn og voksne

  • De to hyppigste lungesygdomme i Danmark er astma og KOL
  • Der findes også en lang række mere sjældne lungesygdomme som lungefibrose, Alfa-1 antitrypsin mangel og bronkiektasier
  • Hvert år bidrager KOL til ca. 5.500 dødsfald
  • Omkring 600.000 danskere lider af en kronisk lungesygdom
  • Antallet af voksne med astma er tredoblet i de seneste 30 år
  • Hvert 5. førskolebarn og hvert 10. skolebarn har astma
  • Astma er den mest almindelige årsag til, at børn indlægges akut, og til at børn tager medicin.

Kilde: Lungeforeningen, www.lunge.dk