Danmark har kedelig nordisk tuberkulose rekord | Lungeforeningen
×
×

Danmark har kedelig nordisk tuberkulose rekord

Printer-friendly version

I denne uge er der ekstra fokus på tuberkulose i forbindelse med internationale tuberkulosedag, World Tuberculosis Day, som hvert år markeres 24. marts. Datoen er ikke tilfældig. Det var nemlig den dag i 1882, at den tyske læge Robert Koch annoncerede, at han havde fundet tuberkulosebakterien.


Nordisk rekord i smittespredning
Selv om tuberkulose er under kontrol i Danmark, har vi fortsat nordisk rekord i smittespredning blandt socialt udsatte.

- Vi oplever det især blandt socialt udsatte, hvor Danmark har en kedelig Nordisk rekord i smittespredning. Her har vi en stor smittekæde, der startede helt tilbage i 1992 med 5 tilfælde, og som i årenes løb er nået op på over 1.000 TB tilfælde. Og som noget nyt, har vi nu også set spredning af multiresistent TB blandt etniske danskere. Vi så det seneste tilfælde i januar i en smittekæde i Viborg, hvor vi nu er oppe på i alt 6 tilfælde, fortæller Troels Lillebæk, chef for Statens Serum Instituts Afdeling for Tuberkulose og Mykobakterier.


Tuberkulosen er ikke udryddet
Da Lungeforeningen blev stiftet tilbage i 1901 under navnet "Nationalforeningen til Tuberkulosens Bekæmpelse", var der ved århundredeskiftet 6.000 nye tuberkulosetilfælde om året i Danmark, og en tredjedel af dem med dødeligt udfald. 

Det var et meget alvorligt samfundsproblem, og der var også en stor social slagside forbundet med sygdommen. Det var fortrinsvist de fattige, der blev ramt af sygdommen, fordi levevilkårene var trængte, og hygiejnen var dårlig.

- Der er ingen tvivl om, at vi er nået milevidt siden tuberkulosen var på sit højeste i Danmark, men mange tror, at sygdommen er helt udryddet, og den kedelige nordiske rekord viser, at der i høj grad fortsat er brug for en fokuseret indsats over for sygdommen, siger direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt. 

Læs også artiklen Tuberkulose er stadig et stort problem i verden på Statens Serum Instituts hjemmeside. 

 

Fakta om Wolrd Tuberculosis Day

  • World Tuberculosis Day finder sted hvert år den 24. marts for at sætte fokus på den globale TB-epidemi og arbejdet med at udrydde TB.
  • Datoen blev valgt, fordi det var den dag, at den tyske læge Robert Koch i 1882 opdagede TB-bakterien – det første skridt på vejen til at lave en vaccine mod TB.
  • World Tuberculosis Day er en blandt otte officielle sundhedskampagnedage, som verdenssundhedsorganisationen WHO afholder hvert år. Der findes lignende dage omkring bloddonation, immunitet, malaria, rygning, hepatitis og AIDS samt en overordnet kampagnedag for sundhed generelt.
  • Allerede I 1982 foreslog International Union Against Tuberculosis and Lung Disease (IUATLD), at man gjorde den 24. marts til international TB-dag. Den blev dog først godkendt som sådan af WHO 10 år senere.'I 1995 afholdt WHO og The Royal Netherlands Tuberculosis Foundation (KNCV) det første World Tuberculosis Day møde i Haag.
  • Hvert år har den internationale TB-dag et overordnet slogan og tema. I år er det ”It’s time for acition. It’s time to end TB”.

Kilde: Statens Serum Institut