×
×

261 danske skoler, SFO’er og børnehaver er med, når Team Rynkeby Skoleløbet afvikles til fordel for Børnelungefonden den 4. juni 2021

Sidst opdateret: 
10-05-2021

261 danske skoler, SFO’er og børnehaver er med, når Team Rynkeby Skoleløbet afvikles til fordel for Børnelungefonden den 4. juni 2021. Det store antal skoler gør et særligt stort indtryk på 21-årige Laura Svangaard.

 

Støt indsamlingen: Hjælp skolebørn i dit lokalområde med at samle ind til lungeyge børn

Skoleåret har nok ikke helt udviklet sig, som størstedelen af landets skoler håbede og regnede med, da de vendte tilbage efter sommerferien i 2020.

Hjemmeundervisning, udeundervisning og social distance har været en stor del af skoleskemaet i efteråret og foråret, og længe var der derfor også usikkerhed om, hvor mange skoler der rent faktisk ville deltage i årets Team Rynkeby Skoleløbet.

Men på trods af udfordringerne er det over 73.000 børn fra 261 danske skoler, SFO’er og børnehaver, som snører løbeskoene og er med, når Team Rynkeby Skoleløbet afvikles til fordel for Børnelungefonden den 4. juni 2021.

Det store deltagerantal gør indtryk på 21-årige Laura Svangaard, der har fulgt skoleløbet tæt, siden Team Rynkeby Fonden tilbage i 2017 begyndte at samarbejde med Børnelungefonden om løbet.

Laura lider af en svær, atypisk form for astma, som først endeligt blev diagnosticeret efter et langt forløb i sundhedsvæsenet, da hun gik i 9. klasse.

- Team Rynkeby Skoleløbet betyder rigtig meget. For det første skaber det fokus på alle os børn og unge med lungesygdomme. Det er der normalt ikke særlig meget fokus på. Det er ikke mindst vigtigt, fordi, som flere studier viser, så er der rigtig mange, der har en lungesygdom uden at de ved det, siger hun og fortsætter:

- Det andet er, at det her løb samler penge ind, som er med til at sikre, at børn og unge kan få den behandling de har brug for. Får vi den rigtige medicin? Det har også betydning for mig. Jeg ved, at der er studier i gang, som jeg selv kan få gavn af med tiden, siger Laura Svangaard.

Vi er usynlige
Derudover er Team Rynkeby Skoleløbet også et stort skulderklap til de børn og familier, som har lungesygdomme tæt inde på livet, og som man ikke umiddelbart kan se er alvorligt syge, forklarer Laura Svangaard videre.

- Løbet hjælper mange af dem, der ikke har kræfter til selv at råbe op og sige; hør lige, jeg har det altså ikke godt. Vi er jo usynligt syge. Og mange er små børn og er indlagte og kan måske ikke forklare, hvordan de egentlig har det. Familierne har ikke altid overskuddet, siger hun.

- Løbet sørger for, at nogen taler deres sag og at det bliver hørt. Det er også derfor, at jeg gerne vil være med. Jeg har prøvet det selv og kan fortælle hvilke følelser og oplevelser det giver.

Så frygten i øjnene
Det er ikke kun skolerne, der har lidt under coronapandemien. Det har de lungesyge børn og unge også. Udover bekymringerne om deres sygdom har mange af de mest lungesyge børn og unge også været totalt isoleret under pandemien, fortæller Laura Svangaard.

- Det her år har været udfordrende, lærerigt og psykisk hårdt. Vi unge med lungesyge og børn og forældre har jo mange bekymringer i forvejen om alt fra iltmasker, medicin, lægetider osv. osv. Og så pludselig at stå i en situation, hvor ikke engang ens egen læge tør se en. Det har været hårdt at komme igennem og mange kæmper stadig med det, siger hun.

Laura Svangaard har dog også lært meget om sig selv det seneste år.

- Lige som så mange andre med en lungesygdom, har jeg den her frygt for at være alene. Det er jo fordi, at hvis der sker noget med lungerne, kan man måske ikke nå at ringe efter hjælp selv. Den frygt har jeg måttet se i øjnene. Men jeg fik ikke nogen tid til at forberede mig på det. Jeg var for gammel til at gå i isolation med mine forældre, og derfor blev jeg kastet ud i det og var i isolation helt mutters alene. Det var en kæmpe overvindelse, og det arbejder jeg stadig med, siger hun og fortsætter:

- Nu er jeg færdigvaccineret og det er dejligt, men jeg har altså bare meget ondt i maven over at vide, at mange stadig sidder der, hvor jeg sad for bare en måned siden. Det gælder både børn og unge. Lungesyge børn kan ikke på nogen måde undvære deres forældre, som jo også er deres sygeplejersker. Der er hele familier, som stadig er lukket inde. Hvornår kan de komme tilbage i verden? Derfor har jeg svært ved at komme helt ud på den anden side og tage del i festen, selvom jeg fortjener festen, siger Laura Svangaard.

Er din skole med?
Her kan du se, om din lokale skole er en af de 261 danske skoler, SFO’er og børnehaver, der løber for de lungesyge børn og unge den 4. juni.