×
×

Leg om luft og lunger: Sugerørsøvelsen

Øvelse der viser deltagerne på egen krop, hvad det vil sige at have en nedsat lungefunktion.

Øvelsen gør deltagerne opmærksomme på, hvor vigtigt det er at kunne trække vejret ordentligt og hvad det vil sige ikke at kunne trække vejret ordentligt.

 

Redskaber

Et sugerør til hver deltager og evt. malertape til næsen (ellers kan de bare holde sig for næsen)

 

Udførsel

Deltagerne får hvert et sugerør.

  1. Først skal de trække vejret normalt uden sugerør.
  2. Derefter skal de trække vejret normalt gennem sugerøret, mens de holder sig for næsen – spørg dem derefter, hvordan det var.
  3. Derefter skal de lave høje knæløftninger, løbe rundt i lokalet eller skolegården (afhængigt af, hvor I står og hvor meget tid I har), mens de trækker vejret gennem sugerøret og holder sig for næsen – spørg dem igen, hvordan det var.

Spørg deltagerne, hvad der sker med kroppen og vejrtrækningen. Få deltagerne til at sætte ord på forskellen mellem at trække vejret på de forskellige måder. Fortæl dem, at når de trækker vejret med sugerør, svarer det til at have en nedsat lungefunktion.

Slut evt. øvelsen med at lave denne vejrtrækningsøvelse:

1. Fyld lungerne med så meget luft, som du overhovedet kan.

2. Derpå skal du prøve at fylde dine lunger med endnu mere luft inden du ånder ud.

Det er svært, ikke sandt? Sådan føles det for en person med KOL at trække vejret.

Forklar: når du har KOL er dine lunger stive (færre alveoler og snævre luftveje), og jo stivere de er, jo sværere er det at få luft ned i lungerne. Det er som at skulle puste en ballon op, som ikke har nogen elasticitet.

Få deltagerne til at sætte ord på, hvordan det var at lave vejrtrækningsøvelsen og om de kunne trække mere luft ind anden gang.

Udvidet sugerørsøvelse

Man kan også lave en udvidet sugerørsøvelse, som illustrerer forskellen på syge og raske lunger og indsnævringen af luftrøret. I denne øvelse bruges sugerør af forskellig størrelse og balloner.

 

Deltagerne skal puste balloner op på forskellige måder:
• uden sugerør
• med et stort sugerør
• med et lille sugerør