×
×

En snak om fremtiden

Med en uhelbredelig sygdom inde på livet kan det være svært at snakke om fremtiden. For den kan være dyster. Det bekymrer mange patienter med lungesygdommen KOL.

Nyt forskningsprojekt om KOL viser, at mennesker som lider af lungesygdommen faktisk gerne vil snakke om fremtiden - hvis de bliver spurgt.

- Det vil ikke være farligt. Det vil ikke være farligt for mig. For jeg gør mig selv den tanke -at jeg lever dag for dag. Sådan svarer en anonym KOL-patient, da hun bliver spurgt til, om hendes social-og sundhedshjælper må spørge ind til hendes bekymringer for fremtiden.

Citatet stammer fra nye forskningsresultater, som Camilla Askov Mousing, der er lektor på VIA Sygeplejerskeuddannelsen i Randers, har fundet frem til.

Forskningen viser nemlig, at patienter med KOL gerne vil snakke med sundhedspersonale om fremtidsudsigterne, selvom det kan være svært.

Patienterne vil bare ikke selv begynde samtalen.

Det oplever social-og sundhedsassistent Mona H. Sørensen, der til daglig arbejder med patienter med KOL i hjemmeplejen i fritvalgsområdet Øster Tørslev-Havndal:

- Jeg kan godt forstå, at patienterne skåner sig selv. De føler ofte skyld og skammer sig over situationen, og derfor tager de ikke selv hul på at snakke om det. Det har jeg tænkt meget over. Jeg tør dog godt spørge ind til det, men jeg gør det kun, hvis jeg har tid til det. For hvis patienten først får åbnet op, så skal man være der 100 procent, forklarer hun.

Forskningsprojektet, der hedder »Non-farmakologisk palliativ indsats til KOL-syge i primær sektor«, er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Randers Kommune. Projektet er finansieret af VIA University College og Aarhus Universitet.

Sådan skriver Randers Amtsavis 24. oktober 2014.
Er du registreret som bruger kan du læse hele artiklen "Når den svære samtale kan gøre livet lettere" på amtsavisen.dk/randers

Arbejder for specialiseret omsorg til mennesker med KOL

Hvert år dør ca. 5.500 årligt på grund af lungesygdommen KOL, som dermed er den tredjehyppigste dødsårsag i Danmark. Alligevel tilbydes stort set ingen af patienterne specialiseret omsorg og lindring mod slutningen af deres liv – såkaldt palliativ pleje.

Det viste en rapport, lavet i samarbejde mellem Lungeforeningen og Palliativt Videncenter i 2013, som for første gang nogensinde kortlagde behovet og indsatsen for døende KOL-patienter.

- Fremtiden er i høj grad nærværende for mennesker med KOL– de tænker rigtig meget på, at de skal dø af deres sygdom, men de oplever sjældent, at sundhedsprofessionelle taler med dem om det. Og de får ofte heller ikke den nødvendige lindrende behandling. De har et ønske om mere omsorg og mere fokus fra sundhedspersonalet omkring dem. Derfor er resultaterne fra Camilla Askov Mousings forskningsprojekt meget vigtige, siger Nicolai Kirkegaard, sygeplejerske og seniorprojektleder i Lungeforeningen

Læs mere om palliation (lindrende behandling og pleje)
Læs mere om KOL
Kontakt vores rådgivning