×
×

KOL-syge Hans Emil: Det er jo min egen læge, der kender mig bedst

Gentagne infektioner med forkølelse og influenza fik Hans Emil Andersen til at gå til lægen for knap fem år siden og få tjekket lungerne. Diagnosen lød på KOL, og trods en god behandling for sin sygdom glæder han sig over, at ansvaret for KOL-patienterne med lungesatsningen placeres hos den enkelte patients praktiserende læge.

Vi får talt om flere ting, end når man er til undersøgelse på sygehusene. Og de ting kan jo også være vigtige i forhold til, hvordan du har det.

Hans Emil Andersen, KOL-patient

Hans Emil Andersen havde døjet med flere lungebetændelser med korte mellemrum, og da han samtidig var “storkunde hos Dansk Tobakskompagni”, som han selv udtrykker det, og ikke kunne snuppe trapperne
uden at blive forpustet, lød det som en meget god idé at få testet lungefunktionen. Det er knap fem år siden. Resultatet viste, at Hans Emil Andersen havde KOL.

– Jeg tænkte, at det ikke var rart at skulle ende i en kørestol med et iltapparat, siger den i dag 79-årige lungepatient om sin umiddelbare reaktion på diagnosen dengang for knap fem år siden.

Så galt er det dog heldigvis ikke gået for Hans Emil. Hans lungefunktionstest blev fulgt op af røntgenundersøgelse og medicinsk behandling, og Hans Emil Andersen har siden været fast KOL-patient hos sin praktiserende læge Henrik Rasmussen hos Lægehus Nord i Kolding.

 

Føler sig set af lægen
– Jeg synes jo egentlig, at jeg har det meget godt. Også selv om jeg er opereret seks gange for diskusprolaps, senest for et år siden. Jeg har fået en ny hofte, og så har jeg overlevet en bristet aneurisme i hovedpulsåren. Det er der ikke ret mange, der kan prale af, så jeg føler jo på mange måder, at jeg har fået 10-11 år foræret siden dengang, siger han med et smil.

Smilet og en generel optimistisk tilgang til livet og hans sygdom er kendetegnende for Hans Emil Andersen. For selv om KOL på mange måder er en usynlig sygdom, så har han under hele sit forløb følt sig godt set.

– Jeg er blevet rigtigt godt vejledt både om motionsmuligheder, medicinen og om lungetræning, så jeg har absolut intet at klage over. Det er hyggeligt hos egen læge

Trods tilfredsheden er Hans Emil alligevel rigtig glad for, at lungepatienter som udgangspunkt skal følges hos den praktiserende læge fremover, som følge af den nationale lungesatsning.

– Det synes jeg, er rigtigt godt, for det er jo min egen læge, der kender mig bedst. Og så er det mere hyggeligt og privat at komme hos egen læge. Vi får talt om flere ting, end når man er til undersøgelse på sygehusene. Og de ting kan jo også være vigtige i forhold
til, hvordan du har det. På sygehuset er det meget mere formelt, og så synes jeg ikke, at det er så rart at være der sammen med de lungepatienter, der har det virkeligt dårligt, siger han.

Hans Emil har ikke en finger at sætte på sin læges behandling, men set i bakspejlet burde han nok selv have været bedre til at reagere på sine symptomer.

 

Husk at gå til lægen!
– Jeg havde da i et stykke tid, inden jeg kom afsted til lægen, mærket til, at mine lunger ikke var helt som før. Jeg havde jo flere forkølelser og lungebetændelser, hvor jeg også kunne have reageret. Og sådan er der desværre flere, der har det med at gå til læge. Det kan være svært. Men heldigvis er der kommet meget mere information i dag om at holde øje med sine symptomer, så vi bliver klogere, siger han og opfordrer:

– Det er vigtigt at komme afsted i god tid, for har du KOL, kan du ikke få den tabte lungefunktion tilbage. Og så vil jeg bare lige sige, at det gør altså ikke ondt at få tjekket lungerne.

Kategori: