×
×

Ny træning til KOL-patienter?

Printer-friendly version

Et nyt forskningsprojekt undersøger alternativer til den træningsform, som indgår i KOL-patienters rehabilitering. Målet er at udvikle mere effektive træningsformer, der mindsker åndenød.Når KOL-patienter deltager i et rehabiliteringsforløb med træning, gavner det ikke alene helbredet - træningen øger også livskvaliteten. Men selve træningsformen på træningsholdene bliver nu sat under lup af TrygFondens forskningscenter, Center for Aktiv Sundhed, på Rigshospitalet.Hurtig åndenød demotiverer- På KOL-rehabiliteringshold træner patienterne typisk mange af kroppens store muskler på én gang. Det som man kalder helkropstræning. Men den type træning kan have den ulempe, at den meget hurtigt giver åndenød, så patienterne ikke kan træne længe og hårdt nok til, at træningen har en effekt. For nogle kan åndenøden også virke demotiverende og i værste fald afskrække nogle af patienterne fra at deltage i den vigtige træning, siger Ulrik Winning Iepsen, projektansvarlig og læge på Center for Aktiv Sundhed.Ny træningsform skal give mindre åndenødCenter for Aktiv Sundhed har netop udviklet en ny træningsform, der skal sammenlignes med den nuværende helkropstræning, og i den forbindelse søger forskningscenteret KOL-patienter til at deltage i træningen 3 gange om ugen i 8 uger. Træningen vil foregå på Rigshospitalet i København.Træningen består af korte intervaller af styrketræning, hvor man skifter mellem at træne arme og ben med høj og lav belastning. På den måde forventer Center for Aktiv Sundhed, at patienterne får en optimal træning, der ikke gør dem så forpustede, at de må stoppe midt i træningen, eller værre, slet ikke dukker op til træning.  Center for Aktiv Sundhed ledes af professor, overlæge og dr.med. Bente Klarlund Pedersen.Vil du være med, eller har du spørgsmål til projektet? Kontakt projektansvarlig og læge Ulrik Winning Iepsen på ulrik_winning@hotmail.com eller tlf. 40 73 28 42.Vil du være med?

  • Center for Aktiv Sundhed søger KOL-patienter, der har lyst til at deltage i træningsprogrammet.
  • Træningen foregår på Rigshospitalet, og det er gratis at træne med.
  • Der bliver holdt en introdag for alle deltagere, som også får en intropakke med informationer m.m. om træningsforløbet.
  • Deltagerne bliver fulgt tæt gennem hele forløbet.

Kontakt projektansvarlig og læge Ulrik Winning Iepsen på mail ulrik_winning@hotmail.com eller tlf. 40 73 28 42. Om Center for Aktiv SundhedTrygFondens Center for Aktiv Sundhed vil udvikle nye træningsformer, der kan anvendes som ideel behandling af personer med en række kroniske sygdomme med fælles behandlingsudfordringer. I København Kommune vil centeret teste de fysiske træningsformer, der har givet lovende resultater i laboratoriet. De metoder, der viser sig bedst egnet i modelkommunen, vil blive kommunikeret til landets kommuner. Man vil imidlertid ikke blot afvente resultater af centerets egen laboratorie-baserede forskning, men allerede fra centerets start iværksætte relevante projekter i modelkommunen, baseret på den tilgængelige viden. Også undervisning i og bred formidling af fysisk træning som behandling og sammenhængen mellem fysisk aktivitet og sundhed vil blive iværksat allerede ved centerets start. Centerets organisation indebærer, at der kan skabes forandring af praksis på relativt kort sigt.