×
×

Den største gave - Lungeforeningen og Rigshospitalet markerede 25 år med lungetransplantation.

I 2017 var det 25 år siden den første lungetransplantation blev gennemført  i Danmark.

Det markerede Rigshospitalet og Lungeforeningen 11. oktober 2017 med en stor konference for 200 sundhedsprofessionelle fra hele landet, som samtidig blev afsluttet med et stort og følelsesladet program for 150 lungetransplanterede, patienter og pårørende.

 

Download den flotte takkeplakat fra 25-års markeringen på Rigshospitalet
Fotos: Nikoline Skaarup for Alfa1 Danmark

 

Margrethe var den første

Tilbage i 1992 fik den nu 68-årige Inge Margrethe Madsen klar besked af lægerne: Du er heldig, hvis du får fem gode år med dine nye lunger.

I dag - 25 år efter - lever Inge Margrethe Madsen fortsat med sine nye lunger:

- Jeg synes jo selv, at det er et fantastisk mirakel og jeg glæder mig over det hver dag. På et tidspunkt havde jeg lidt af en krise, fordi de sagde, at folk kun lever fem til syv år. Men da jeg så var nået næsten seks år hen, så tænkte jeg, at nu gider jeg ikke spekulere mere på det. Og så har jeg siden koncentreret mig om at leve livet og få det bedste ud af det, fortalte Inge Margrethe Madsen til TV2 Lorry.

En anden transplanteret kvinde, 20-årige Nanna Kjær Markussen, blev transplanteret for 2 år siden efter en barndom med konstant sygdom og til sidst en lungefunktion, der var helt nede på 6 %.

- Hvis det ikke havde været for min donor, så havde jeg nok ikke stået her i dag. Jeg føler faktisk, at jeg lever to liv, sagde Nanna Kjær Markussen på dagen til DR Nyheder.

 

700 mennesker reddet af nye lunger

Siden Inge Margrethe Madsen, som en af de allerførste i landet fik transplanteret nye lunger for 25 år siden, har donorlunger reddet omkring 700 mennesker, eller hvad der svarer til mellem 30 og 35 mennesker hvert eneste år.

Lungeforeningens direktør, Anne Brandt, var synlig berørt, da hun efter et følelsesladet indlæg fra en pårørende til en donor, skulle runde arrangementet af. 

Per Clausen fortalte om de svære følelser ved at skulle tage afsked med en elskede, der pga. en svær skade i hjernen blev erklæret hjernedød, og hvordan han på kort tid skulle tage stilling til, om hendes organer skulle doneres.

Et særligt bevægende øjeblik var, da han fortalte om det takkebrev, han modtog fra sygehuset, som beskrev hvor mange, der havde fået nyt liv pga. hans beslutning.

Arrangementet sluttede af med ét minuts stilhed til minde for alle de mennesker, som gennem årene har givet den største gave - livet - videre til andre.

Komponist Frans Bak beseglede den følelsesmættede stemning med dejlig musik.

- Det var meget smukt, fortæller Anne Brandt.

 

Se omtale og presseklip fra dagen

25 år med nye lunger: Jeg er så taknemmelig i TV2 Lorry kl. 22.30

Få hele Inge Margrethe Madsens historie på dr.dk

En million danskere har taget stilling til deres organer på dr.dk

 

Aftenens program var tilrettelagt sammen med:
Hjerte- og Lungetransplantationsklubben
Netværket Lungebarn
Netværket Nye Lunger
Patientforeningen Alfa-1 Danmark
Sarkoidosenetværket

En stor tak til alle som bidrog.