×
×

Ny forskning viser, at KOL-patienter har haft færre forværringer under corona-epidemien

Sidst opdateret: 
12-04-2022

Et nyt dansk studie, der er offentliggjort i tidsskriftet American Journal of Epidemiology, har kigget på antallet af akutte KOL-forværringer under lockdown og sammenlignet med året før uden lockdown. Studiet er gennemført af Mohamad Isam Saeed, læge og ph.d.-studerende ved Lungemedicinsk Forskningsenhed, Herlev og Gentofte Hospital. 

Studiet viser, at antallet af patienter med KOL, der fik en akut eksacerbation i ugerne 11 til uge 25 i 2020 under lockdown i gennemsnit var 414 om ugen mod et gennemsnit på 751 for samme periode året før, og havde også en afsmittende effekt på dødeligheden, der faldt med 17 pct. i samme periode. På den baggrund foreslår Mohamad Isam Saeed, at man fremadrettet overvejer brugen af social distancering i forbindelse med indlæggelser.

”Netop fordi formålet med social distancering er at lukke af for luftvejstransmission af sygdom, og i princippet også kontaktsmitte, idet man ofte vasker hænder og spritter af, vil nogle af de restriktioner, som blev indført i foråret 2020, være værd at fortsatte - særligt i udvalgte perioder,” siger Saeed.

Han er dog fuldt ud bevist om, at isolationen under covid-19 har været meget hård ved KOL-patienterne, og derfor anbefaler han heller ikke, at alle tiltagene fra nedlukningen tages i brug, fx kunne de praktiserende læger anbefale mennesker med KOL at bruge mundbindet lidt mere, være opmærksom på hygiejne og holde fysisk afstand i perioden efter en svær forværring, men det er ikke nødvendigt, at patienterne lukker sig selv inde, for det er vigtigt, at mennesker med lungesygdom er fysisk aktive og går til genoptræning. 

Læs hele artiklen fra Sundhedspolitisk Tidsskrift her.