×
×

Lungemedicineren Pia Holland Gjørup svarer på spørgsmål om coronavirus på Facebook

I en gruppe på Facebook svarer næsten 200 læger på spørgsmål om coronavirus. Facebookgruppen hedder "Spørg en læge om Coronavirus” og har knapt 40.000 medlemmer. Det er første gang i Danmark, at så mange læger går samlet på Facebook og hjælper befolkningen, og de gør det endda på frivillig basis. Facebook er på mange måder det rette sted at gå i dialog med danskerne i den situation Danmark står i, hvor coronavirussen har haft enorm indflydelse på vores hverdag.

Facebook gruppens formål er at oplyse og rådgive befolkningen om coronavirus. Initiativet har fra starten mødt stor opbakning både blandt kolleger og facebookbrugere.

Pia Holland Gjørup er en af de knapt 200 læger, som hjælper frivilligt til i gruppen. Hun er overlæge, lungemediciner og arbejder til dagligt som specialeansvarlig på en stor lungemedicinsk afdeling på Regionshospitalet Holstebro.

Jeg havde længe tænkt på, at jeg gerne vil være med til at lave et kvalificeret modspil til alt den pseudovidenskab, vrøvl og latin, som jeg dagligt ser på Facebook om det arbejde, vi gør i sundhedsvæsenet. Derfor meldte jeg mig som frivillig, fortæller Pia.

Som frivillig i gruppen, kan Pia svare på de spørgsmål, hun mener hun har forstand på, når hun har et lille hul i hendes travle hverdag. - Jeg følger selv nogle bloggere, som deler viden om vores arbejde og forsøger at imødegå misinformationer om sundhed, og det synes jeg er rigtig interessant. Jeg ville gerne selv gøre det, men har ikke tiden. Det må blive, når jeg bliver pensionist, ler hun og fortsætter: - Der er så utroligt meget misinformation på nettet, og jeg vil gerne være med til at bevise, at det meste af simpelthen ikke passer, og jeg vil gerne gøre det ordentligt, pænt og kvalificeret. I facebookgruppen kan jeg gøre en forskel med de ressourcer, jeg har.

 

For meget eller for lidt – vi håndterer coronapandemien forskelligt
Helt overordnet har Pias frivillige arbejde i gruppen givet hende indsigt i, at der er mange måder at håndterer corona på. Hun oplever især to måder:

- Der er dem, som helt har isoleret sig og passer på sig selv langt ud over, hvad myndighederne anbefaler – og så er der en anden del af befolkningen, som tror at corona ikke findes, og at vi alle er hjernevaskede og dumme og går myndighedernes ærinde. Lægerne i gruppen er enige i det meste af det, som myndighederne anbefaler. Hun mener dog, at det er fint, at også læger diskuterer anbefalingerne. Hendes egen kæphest er det, hun kalder ’de små fjollede hagevisirer’, dem som knapt går op til næsen, som er godkendt af myndighederne. Dem er hun meget uenig i bør være godkendt.

- Mit arbejde som frivillig i facebookgruppen har også betydet, at jeg er blevet mere ydmyg over for de bekymringer, som folk går rundt og har. Folk spørger om små bitte ting, som de trænger til at få vinget af, og det er meget praktisk, det de spørger om. Eksempelvis: Nu er jeg blevet coronatestet i dag, hvornår skal jeg så igen?

 

Jeg er blevet bedre til at lytte til mine patienter

Lægebrevkasser har eksisteret altid, men det har været i blade og magasiner. Gruppen er en ny måde at lave brevkasse på. Der er mange meget almene spørgsmål i gruppen, men det er blevet mere tydeligt for Pia, at mange af de små bekymringer er noget, som mange sidder med. Derfor er det relevant at svare, selv om man tænker, at det ville spørgeren kunne få svar på ved at google lidt.

- Jeg er blevet bedre til at være mere ydmyg og lyttende overfor mine patienter i mit daglige arbejde. Jeg er mere opmærksom på, at der kan være små ting, de går rundt og er usikre på, som de vil blive mere trygge ved, at jeg får givet svar på. Meget af den kommunikation, vi som læger udfører, har en tendens til at blive envejs information. Der er nemlig mange ting, som vi SKAL informere om, men jeg tror, man skal holde fast i at give rum til de bekymringer, der også er.

 

Sådan kan du blive medlem af gruppen på Facebook:

  1. Søg efter gruppen Spørg en læge om coronavirus’ i søgefeltet på Facebook (https://www.facebook.com/groups/1319342428265022)
  2. Anmod om at blive medlem
  3. Du bliver godkendt meget hurtigt. Alle godkendes, men gruppen forbeholder sig ret til at ekskludere medlemmer, som er aggressive eller forsøger at modarbejde gruppens formål.

 

Lidt om reglerne i gruppen:

  • De spørgsmål man stiller i gruppen skal være generelle. Gruppen er offentlig og for at beskytte de frivillige læger og overholde GDPR afvises alle opslag med personlige oplysninger.
  • Det er KUN læger, der besvarer spørgsmål. Kommentarsporet på Facebook lukkes og kommentarer fjernes, når spørgsmålet er besvaret.
  • Lægerne har en anden lukket gruppe, hvor de vender spørgsmål med hinanden, hvis der er noget, de er i tvivl om.

 

Hvorfor er det en gruppe?
Der er forskel på ’grupper’ og ’sider’ på Facebook. Lungeforeningen har en ’side’, men ’Spørg en læge om coronavirus’ er en ’gruppe’. Det er, fordi det giver bedre mulighed for en direkte dialog.

 

Fakta

  • Gruppen har eksisteret siden marts 2020, og blev stiftet af læge Elif Orbe sammen med sin kollega Andreas Pihl
  • Gruppen modtog i august 2020 Patientsikkerhedsprisen

 

Lyt også

Du kan også lytte til et afsnit af podcasten Sundhedsvisioner, hvor stifteren Elif Orbe fortæller om gruppen.

#40: Frivillige læger hjælper borgere på Facebook med tvivl om Coronavirus. Interview med Elif Orbe, læge og stifter af Facebookgruppen 'Spørg en læge om coronavirus'.

Find afsnittet her: https://sundhedsvisioner.libsyn.com/website (Podcasten er lyd, som i radio)

 

 

Se også: 
Sidst opdateret: 
Torsdag, november 19, 2020